Міжбанк: як валюта відреагує на загрозу введення локдауну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як валюта відреагує на загрозу введення локдауну

Валюта
1921
У вівторок ситуація на валютному ринку почне поступово змінюватися.
По-перше – перший день нового місяця завжди має досить невеликі обсяги операцій. Клієнти підіб’ють підсумки листопада і будуть визначатися з остаточними планами на грудень. Це позначиться на їхній активності на валютному міжбанку. За нашими розрахунками обсяг операцій на торгах буде в межах до $140-160 млн при укладенні до 440-520 угод.
По-друге – не дуже щедрими будуть експортери. У них поки є ще гривня від відшкодувань ПДВ і вони не будуть поспішати з продажем валюти, яка дорожчає. Це знизить обсяги пропозиції на торгах і спрацює проти гривні;
По-третє – активізуються нерезиденти, які працюють з ОВДП на первинному і вторинному ринках, а також “дочки” іноземних компаній, які репатріюють дивіденди в першій декаді кожного місяця. Частина гривневих коштів від великих погашень облігацій в кінці листопада все ще залишається на рахунках іноземців і вони продовжать поступово купувати валюту на ці гроші.
Крім цього, загроза швидкого введення жорсткого карантину змусить покупців валюти не відкладати свої потенційні угоди на довгий термін, що також додасть попиту на ринку.
Але цей же фактор частково і підтримає гривню за рахунок зниження попиту на валюту з боку імпортерів. Загроза закриття на невизначений поки термін підприємств, ресторанів, ТРЦ, базарів тощо через локдаун – призводить до побоювань імпортерів щодо перспектив реалізації своїх товарів і частково скоротить обсяги завезеного імпорту в країну. Водночас гривня від відшкодувань ПДВ у експортерів невдовзі закінчиться і вони знову активно продаватимуть валюту на міжбанку, чим підтримають курс нацвалюти.
Тому після оголошення остаточних рішень уряду щодо термінів і умов локдауну на першому етапі буде сплеск активності міжбанку (всім клієнтам треба закрити свої валютні операції), а потім настане період відносного застою на торгах. У цей момент головними гравцями на міжбанку залишаться: 1) великі експортери; 2) нерезиденти, які отримують гривню від погашень ОВДП; 3) сам НБУ і держбанки, а також імпортери енергоносіїв, реалізація яких зазвичай особливо в подібний період не знижується і які продовжать активно імпортувати нафтопродукти навіть в умовах локдауну.
Певною загрозою для гривні буде психологічний фактор, позаяк зростання курсу на міжбанку підтягує потім і котирування готівкового ринку, що нервує населення і бізнес.
Частково підстрахує сьогодні і завтра нацвалюту аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники будуть продавати гривневі облігації на 91,329 і 1064 дні і хоча основними їхніми покупцями знову будуть держбанки – нерезиденти (після підвищення прибутковості) починають ними цікавитися. За нашими розрахунками, Мінфін зможе сьогодні продати облігацій на близько 3,5-7 млрд гривень як мінімум, а такі грошові потоки при розрахунках за ОВДП (відбудуться в середу) позначаться на поведінці ресурсного та валютного ринків.
Курси міжбанку за нашим прогнозом 1 грудня будуть в межах: долар – коридор 28,40 – 28,65 гривень, євро – коридор 33,90 – 34,35 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,49 / 28,51
євро – 34,17 / 34,19
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас