Як заощадити на опаленні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заощадити на опаленні

Особисті фінанси
4104
Чим ближче зима і чим холодніше на вулиці, тим більші витрати на опалення будинків українців. Ті, хто самостійно обігрівають свій будинок, користуються будь-якими можливостями, щоб витрачати менше грошей на паливо.
З літа 2020 року в Україні запрацював ринок газу: можна самому вибирати постачальників газу за ринковою ціною. Ця ціна може змінюватися щомісяця, особливо взимку. Так, зараз тарифи зростають четвертий місяць поспіль і до весни не опустяться. Як же менше платити за газ?
Знайти оператора з тарифом дешевше. Це закон ринку: клієнт вибирає собі крам до серця і гаманця. Укласти договір можна з будь-якою компанією, яка має ліцензію на постачання газу побутовим споживачам, таких в Україні понад 50.
У нових умовах роботи ринку газу частина колишніх постачальників не можуть тепер це робити за вимогами законодавства. І всі клієнти таких компаній автоматично перейшли до постачальника “останньої надії”. Але цим клієнтам потрібно визначитися й укласти договір з обраним постачальником. Інакше газ відключать або виставлять подвійну ціну.
Договір на постачання газу укладає тільки власник житла. Зовні для споживача не зміниться нічого. Трубами займаються не постачальники газу, а оператори газорозподільних мереж. Тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть різні постачальники. Постачанням газу займаються облгази.
Як зберегти в будинку тепло. Щоб взимку в будинку було тепло, важливо не тільки добре його опалювати, але і мінімізувати втрати тепла. Досягати вони можуть 25% газу, що витрачається. Витік тепла знизить установка склопакетів, утеплення стін, установка ущільнювачів на вхідні та балконні двері. Взимку займатися термоізоляцією вже пізно. Зараз можна заклеїти папером дерев’яні віконні рами й поставити тепловідбивальні екрани на стіни позаду радіаторів.
У приватних будинках зазвичай є холодніші та тепліші кімнати. Перші розташовані ближче до котла. Іноді в них занадто жарко. Щоб так не було, на батареї треба встановити регулятори температури. Так можна зменшити подачу тепла туди, де і так тепло.
Варто скоротити на зиму кількість населених кімнат, щоб не опалювати, наприклад, верхній поверх або частину будинку.
Як вибрати котел, щоб в будинку було тепло. Старий газовий котел буде тільки витрачати газ, а гріти мало. Сучасні газові котли мають коефіцієнт корисної дії (ККД) до 98%, старіші – 88-92%. Але на ККД впливає режим роботи. Якщо котел потужністю 15 кВт видає всього 2 кВт, то його ККД може впасти нижче 60%. Тобто потужний котел повинен працювати якщо не на повну, то на достатню потужність. Якщо повна потужність не потрібна, то потрібно вибирати котел “слабший”. Також необхідно обслуговувати котел, раз у 2-3 року промивати його теплообмінник і батареї.

Як заощадити на комуналці 2020

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас