У найближчі 5 років я не бачу економічного зростання в Україні, - Хмельницький — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найближчі 5 років я не бачу економічного зростання в Україні, - Хмельницький

Казна та Політика
1881
У найближчі п’ять років в Україні не варто очікувати швидкого економічного зростання. Такий стан справ зумовлений двома трендами – демографічною ситуацією в країні, при якій смертність перевищує народжуваність, і скороченням кількості працюючого населення. У таких реаліях підштовхнути країну до економічного зростання може тільки розвиток виробництва.
Про це під час Business Wisdom Summit 2020 розповів засновник холдингової компанії UFuture Василь Хмельницький.
За словами підприємця, за останні 20 років населення України скоротилося приблизно на 8 мільйонів осіб. І мова йде не лише про те, що смертність в країні перевищує народжуваність. Крім цього, Україна посідає восьме місце серед країн світу за рівнем міграції працездатного населення, а якщо цей фактор зіставити з кількістю населення – то навіть друге. Через це держава втрачає найбільш працездатних людей у ​​віці від 24 до 64 років, а на одну працюючу людину в Україні припадає один пенсіонер. Якщо така тенденція збережеться, то через 10-25 років на одного працюючого українця статистично припадатиме 1,3 пенсіонера, зазначив Хмельницький.
Стимулювати в таких реаліях економічне зростання країни міг би розвиток виробництва як рушійної сили економіки, як це відбувається в країнах, що розвиваються, зі зростаючою економікою. Водночас, в Україні за останні 30 років виробництво скоротилося на 50%.
“Виробництво безпосередньо пов’язане з економічним зростанням, – каже Хмельницький. – Я бачу, що найближчим часом у нас немає програм підтримки, виробництво падає. Тому, якщо говорити відверто, на найближчі п’ять років я, як підприємець, не бачу економічного зростання в нашій країні. Можливо, формально гривня буде зростати, бюджет буде рости. Але якщо прагматично, то такого не буде”.
Водночас, як підкреслив спікер, проблеми і можливості заробляти гроші і піднімати економіку близькі один до одного, і виробництво – це нова можливість для розвитку України.
“Під час пандемії і кризи ми бачимо, що безліч світових компаній, країн зрозуміли небезпеку виробництва всієї продукції в Китаї. Вони бачать, що якщо Китай закриється, 50% товарів у світі не буде поставлятися. І це є наша можливість. У нас, все-таки, є таланти, ще залишилися працездатні люди. У України суперкрута локація, що дозволяє швидко дістатися до будь-якої країни. Більше того, ми можемо зробити швидко, а це означає, що товар можна поставляти меншими партіями, а це дорожче. У нас дешева робоча сила. В економічному понятті це погано, потрібно, щоб люди багато заробляли, а значить – багато витрачали. Але тимчасово це наша перевага, тимчасово ми можемо дешево і якісно випускати товар і поставляти його по всьому світу”, – зазначив підприємець.
Крім цього Хмельницький додав, що виробництво – це не обов’язково мільйони чи десятки мільйонів доларів. На сьогоднішній день в світі продається велика кількість доступного обладнання, яке допоможе почати випускати різноманітний товар в Україні і продавати його по всьому світу. А за рахунок недорогої робочої сили і легкому доступу до європейських країн і їхніх ринків Україна може бути конкурентоспроможним торговельним партнером.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас