Едвард Дубинський: чи є сенс інвестувати у Bitcoin або в інші криптовалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: чи є сенс інвестувати у Bitcoin або в інші криптовалюти

Фінтех і Картки
1642
Можна розбагатіти, інвестуючи в криптовалюту, але ви також можете втратити всі свої гроші! Як обидві ці речі можуть бути правдою?
Що ж, як і більшість інвестицій, криптотема містить безліч ризиків, але є також і потенційні вигоди. Давайте подивимося на деякі ключові аспекти ринку криптовалюти і з’ясуємо, чи є сенс взагалі туди інвестувати.
Наскільки безпечно інвестувати в криптовалюти?
На ринку криптовалют присутні певні ризики, які малоймовірні на традиційних фінансових ринках, наприклад, на ринках акцій і облігацій.
Криптовалютні біржі схильні до зломів (хакерства) та іншої злочинної діяльності. Ці порушення безпеки призвели до значних втрат для інвесторів, у яких були просто вкрадені їхні активи, і їх більше ніколи не бачили.
Шахрайство також широко поширене в самій криптоіндустрії. Так звані “експерти в криптовалютах” обіцяють інвесторам феноменальний прибуток, але потім зазвичай виявляються не в змозі виконати свої високі обіцянки.
Це часто відбувається тому, що ці «експерти» просто торгують криптовалютою, а будь-який досвідчений трейдер вам пояснить, що в трейдингу результати гарантувати неможливо.
Інвестори, яких «купили» на ажіотаж, часто несуть величезні збитки, коли в кінцевому підсумку ціни на криптовалюти падають.
Більш того, зберігати криптовалюту не так просто, як зберігати акції або облігації. Хоча біржі, такі як Coinbase, дозволяють досить легко купувати і продавати криптоактиви, такі як Bitcoin і Ethereum, багато людей не хочуть зберігати свої криптовалюти на біржах через вищезгаданий ризик крадіжок і зломів.
Замість цього дехто обирає автономні варіанти “холодного зберігання”, такі як апаратні або паперові гаманці. Але холодне сховище пов’язане зі своїм набором проблем, а саме з ризиком втрати ваших закритих ключів, що унеможливить доступ до вашої криптовалюти.
Також існує ризик того, що криптопроєкт, в який ви інвестуєте, не вдасться. Існують тисячі блокчейн-проєктів, і конкуренція дуже висока.
Регулювальні органи можуть також вжити жорстких заходів проти всієї криптоіндустрії, якщо все більше урядів почнуть розглядати криптовалюту як загрозу, а не просто як інноваційну технологію. Наприклад, в США сьогодні практично неможливо інвестиційній компанії відкрити банківський рахунок, якщо вона займається інвестуванням в крипту.
Нарешті, важливо розуміти, що криптовалюта і блокчейн в цілому є передовими технологіями. Хоча це робить їх цікавими, це також збільшує ризики для інвесторів, оскільки більша частина цієї технології все ще розробляється і ще не перевірена в реальних сценаріях.
Купівля криптовалюти сьогодні є інвестицією на дуже ранній стадії, і інвестори повинні тут очікувати схожих результатів, як в будь-яких венчурних проєктах, де переважна більшість проєктів зазнають невдачі і стають збитковими для інвесторів.
Лише невелика кількість проєктів в кінцевому підсумку будуть успішними, і неясно, чи вистачить цих великих перемог, щоб компенсувати інвесторам багато втрат.
Проте індустрія блокчейна стає сильнішою з кожним днем. Будується фінансова інфраструктура – наприклад, депозитарні послуги інституційного рівня і ф’ючерсні ринки – і це дасть професійним та індивідуальним інвесторам інструменти, необхідні для управління і захисту своїх криптоактивів.
Фінансові гіганти, такі як PayPal і Square, спрощують купівлю і продаж криптовалюти на своїх популярних платформах. Ці компанії бачать потенціал в темі криптовалюти, і ми можемо припускати, що в кінцевому шляху для простих приватних інвесторів в цьому секторі з’являться надійні методи інвестування.
Чи є більш привабливі інвестиції, ніж криптовалюти?
Інвестор може отримати прибуток від інвестицій в акції компаній, які швидко впроваджують революційні технології, включаючи блокчейн.
Як я вже згадував, Square і PayPal пропонують своїм користувачам послуги криптовалюти, і обидва лідери в галузі цифрових платежів мають всі можливості для отримання вигоди від зростаючого використання біткойнів та інших цифрових активів.
Інвестування в компанію CME Group (код CME на біржі Nasdaq), яка управляє однією з найбільших бірж ф’ючерсів на біткойни, – ще один чудовий спосіб отримати прибуток від зростання торгівлі цифровими активами.
Більш того, якщо ви навчаєтеся або інвестуєте за допомогою досвідчених людей, вам, можливо, надаються і можливості з інвестування у венчурні проєкти в секторі Bitcoin.
Тому в темі криптовалюти залишатися бажано. Але завжди варто ретельно ставити запитання і пам’ятати, що якщо інвестиція здається нереально перспективною, вона найчастіше просто нереальна.
Едвард Дубинський, засновник і керівний партнер компанії Fintelect, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас