В Мінсоцполітики планують змінити систему розрахунку прожиткового мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінсоцполітики планують змінити систему розрахунку прожиткового мінімуму

Казна та Політика
735
В Україні планують змінити систему розрахунку прожиткового мінімуму.
Про це розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна у коментарі новинам “Сьогодні”.
“Ми створимо у Верховній Раді інший підхід. Ми визначимо, що таке прожитковий мінімум – що це стандарт соціального захисту, це мінімальна гарантована достатня для виживання людини сума. До неї повинні бути прив’язані пенсії, зарплати, допомоги, де людина живе тільки на ці посібники. Ця сума не може складати 2000 гривень. Вона повинна бути 4000, вдвічі більше. Але потрібно відв’язати від прожиткового мінімуму штрафи, відв’язати те, що до нього прив’язано, щоб воно не тягнуло вниз”, – розповіла Лазебна.
Раніше в Україні пропонували змінити підходи до формування прожиткового мінімуму. Зараз середня зарплата становить близько 11 тис. грн. Одразу після ухвалення документа прожитковий мінімум має бути не менш ніж 40% середньої зарплати, а потім щорічно рости на 1 відсотковий пункт, поки не досягне 50% зарплати. Тобто вже зараз прожитковий повинен бути близько 4,4 тис. грн.

Довідка Finance.ua:

  • Проєктом Державного бюджету на 2021 рік пропонується встановити прожитковий мінімум з 1 січня на рівні 2189 грн. З 1 липня прожитковий мінімум на одну особу становитиме 2294 грн, а з 1 грудня – 2393 грн.
  • Понад чверть українців живуть за межею бідності, за даними моніторингу офісу омбудсмена України. Прожитковий мінімум в Україні становить близько 75 доларів на одну людину в місяць, мінімальна заробітна плата – 176 доларів. На думку економіста Андрія Новака, це дуже мало, такий дохід не в змозі забезпечити життєві потреби людини.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас