Що треба знати про проходження випробування на роботі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що треба знати про проходження випробування на роботі

Особисті фінанси
1580
Від проходження працівником випробувального терміну залежить подальший розвиток трудових відносин. На працівника в період випробування поширюються загальні норми трудового законодавства, зокрема й щодо оплати праці. Водночас припинення трудових відносин відбувається в спрощеному порядку.
У Державному центрі зайнятості звернули увагу працівників та роботодавців на деякі нюанси при проходженні випробувального терміну.
Важливо: умова про встановлення випробування має бути зазначена в трудовому договорі або наказі про прийняття на роботу, під яким працівник розписується, засвідчуючи тим самим погодження умови про випробування та його тривалості.
Обмеження тривалості випробування. Строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках шести місяців. До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причин. Після того, як працівник відпрацював термін випробування, подальше його звільнення допускається на загальних підставах, визначених трудовим законодавством.

Отримати гроші до зарплати 💸

Проходження випробування держслужбовцями. Для держслужбовців випробування встановлюється строком від одного до шести місяців. При призначенні особи на посаду державної служби вперше встановлення випробування є обов’язковим. У разі встановлення невідповідності державного службовця займаній посаді суб’єкт призначення попереджає державного службовця про звільнення у письмовій формі не пізніше, ніж за сім календарних днів.
Припинення трудового договору в період випробування. Якщо працівник не відповідає займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі, роботодавець має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас