Поставки "сірих" смартфонів та іншої електроніки в Україні істотно впали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставки "сірих" смартфонів та іншої електроніки в Україні істотно впали

Кримінал
661
Через карантинні обмеження в Україну стали менше ввозити сірої техніки. Згідно з даними GfK, в травні-серпні цього року обсяги поставок в країну, наприклад, “сірих” смартфонів скоротилися з 29% до 20%, в порівнянні з аналогічним періодом 2019-го.
На ринку стає менше і інших видів електроніки та побутової техніки. За словами комерційного директора мережі “Фокстрот” В’ячеслава Склонного, в грошах частка сірого імпорту зменшувалася з 23% до 16%.
Аналітики компанії CBR допускають, що зменшення сірого імпорту відбулося внаслідок карантинних обмежень, які позначилися на пересуванні приватних осіб через кордон. Це пов’язано з тим, що приватники дуже часто “на своєму” горбу перевозять смартфони, телевізори, техніку для кухні і т.п.
Разом з цим, кажуть експерти, очевидно, що карантин не вплинув на інші канали нелегального імпорту, такі як недостовірне декларування, “поштову контрабанду” (пересилання кур’єрською поштою на фізосіб), корупційні “спеціальні умови” для сірих імпортерів.
В даному випадку необхідна системна протидія митних і правоохоронних органів. І річ тут не тільки в корупції, кажуть учасники ринку, але і в збільшенні підзвітності продавців через фіскалізацію і обов’язок пояснювати походження товару.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас