"Мертві душі" відбирають у України по 50-100 млрд гривень на рік – Федоров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Мертві душі" відбирають у України по 50-100 млрд гривень на рік – Федоров

Казна та Політика
6485
Майбутній запуск єдиного реєстру осіб, які отримують соціальну допомогу, дозволить Україні економити 50-100 млрд гривень на рік. Це кошти, які зараз витрачають на 17% соцвиплат. Вони йдуть “мертвим душам” – людям, яких не існує, або тим, хто не має права на державну допомогу.
Такі цифри озвучив міністр цифровий трансформації України Михайло Федоров в ефірі телеканалу “Україна”.
“Багато “мертвих душ” отримують соціальні виплати. Людей не існує, а вони отримують допомогу по безробіттю, пенсії. А люди, які повинні отримувати, не отримують або на це не вистачає грошей. <…> Думаю, що 50-100 млрд гривень на рік – це мінімум, який можна заощадити. Несправедливо, коли бабуся, яка відпрацювала 40 років, отримує кілька тисяч гривень пенсії. І є люди, яких взагалі не існує, і витрачаються мільярди на всі ці схеми. Ми їх будемо ліквідувати, незважаючи на спротив”, – сказав Федоров.
Вирішити проблему має запуск єдиної електронної системи верифікації виплат. Для людей перехід буде майже непомітним, при цьому відпаде необхідність пред’являти паперові документи і стояти в чергах, запевнив Федоров. Перші виплати за новою системою українці почнуть отримувати в квітні 2021 року.
“Ми працюємо над тим, щоб налагодити роботу всіх реєстрів, які пов’язані з соціальними виплатами. Уже прийняли стратегію, почали розробку. Є опір, тому що це всім невигідно. Але це вигідно українцям, тому що це буде залишок в бюджеті. Я конкретно знаю людину, яка живе взагалі не в Україні, але отримує допомогу по безробіттю. Це несправедливо”, – пояснив міністр.

Довідка Finance.ua:

  • Мінсоцполітики та Міцифри працюють над проєктом єдиного реєстру, що дозволить в електронній формі звернутися по державну соцдопомогу. Його очікують подати на розгляд Кабміну до грудня цього року.
  • Кабінет міністрів ввів політику “єдиного звернення” в питанні призначення пенсій.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас