Данилишин висловився щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин висловився щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Казна та Політика
968
Інфляційний тиск в Україні продовжує залишатися пригніченим через слабкість внутрішнього попиту на тлі карантинних обмежень економічної активності та невизначеності, пов’язаної із подальшим розгортанням ситуацією із захворюваністю на COVID-19 в Україні.
Про це він написав на сторінці facebook.
Зростання споживчих цін у жовтні становило 1%, у річному вимірі інфляція прискорилася до 2,6%, продовжуючи залишатися суттєво нижчою цільового коридору Національного банку, визначеного Основними засадами грошово-кредитної політики (5+/-1%).
Зарплати. Прискорення зростання реальної заробітної плати у вересні до 9,7% у річному вимірі поєднувалося зі зниженням середньооблікової кількості штатних працівників в економіці країни за рік на 1,0%, у тому числі у промисловому виробництві – на 4,0%, та накопиченням заборгованості з виплати заробітної плати до рівня понад 3,5 млрд. гривень (+17,4% з початку року).
Курс гривні. На міжбанківському валютному ринку України обмінний курс гривні за поточний тиждень зміцнився на 1,5% після знецінення упродовж попереднього тижня до 2-річного мінімуму. Це стало наслідком збільшення чистої пропозиції іноземної валюти на умовах «спот», що відображає нівелювання девальваційних очікувань суб’єктів ринку під впливом валютних інтервенцій Національного банку.
Зміна тенденції до послаблення обмінного курсу гривні дозволила Національному банку повернутися на ринок із купівлею іноземної валюти, скоротивши чистий продаж іноземної валюти на МВРУ до 29 млн. доларів США за минулий тиждень. При цьому, загальне сальдо валютних інтервенцій НБУ (чиста купівля іноземної валюти) з початку року становило майже 750 млн. доларів США.
Фактори для девальвації гривні – нині немає підстав: за результатами 9 місяців 2020 року сальдо рахунку поточних операцій України є позитивним на рівні 4,2 млрд. доларів США (за 9 місяців 2019 року – «мінус» 5,6 млрд. доларів США). При цьому, за січень-вересень 2020 року від’ємне сальдо торгівлі товарами і послугами (-1,0 млрд. доларів США) та чиста репатріація доходів від інвестицій (-5,7 млрд. доларів США) повною мірою компенсувалися позитивним сальдо з оплати праці (+8,4 млрд. доларів США) та вторинних доходів (+2,5 млрд. доларів США).
На кредитному ринку темпи зниження ставок за кредитами та депозитами банків уповільнюються, що свідчить про поступове вичерпання ефекту від зниження ключової ставки НБУ у 2019-2020 рр.: у вересні середньозважена процентна ставка банків за новими кредитами нефінансовим корпораціям у гривні знизилася лише на 0,1 в. п. до 9,7%; за строковими гривневими депозитами фізичних осіб – вперше знизилася до однозначного рівня (9,8% у вересні після 10,0% у серпні). При цьому, незважаючи на зниження ставок, депозити домогосподарств в банківській системі продовжують активно зростати: у вересні на 1,9%, з початку року – на 17,2%.
Подальше зниження ставок залежатиме не лише від зниження облікової ставки, але й від послідовності політики зі зниження системних ризиків у банківській системі України та у державних фінансах.
Співпраця з МВФ. Важливою складовою цієї політики є продовження співпраці України з МВФ. Повне та своєчасне виконання сторонами відповідної Угоди своїх зобов’язань дозволить забезпечити виконання плану запозичень для фінансування дефіциту державного бюджету, нейтралізувати інфляційні та девальваційні очікування та зберегти макрофінансову стабільність в державі.
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас