Як оплачується робота на період карантину та на період простою підприємства - пояснення Держпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оплачується робота на період карантину та на період простою підприємства - пояснення Держпраці

Особисті фінанси
2812
Згідно із законом, у разі карантину передбачено підставу для збільшення кількості днів неоплачуваної відпустки за угодою сторін. Так, строк перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний строк відпусток.
Про це повідомляє Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Юрій Остренко.
Неоплачувана відпустка за угодою між працівником та роботодавцем буде надаватися:
  • за сімейними обставинами строком не більш як 15 календарних днів на календарний рік;
  • на період карантину така відпустка може бути надана на весь час карантину за заявою працівника;
  • за згодою роботодавця, неоплачувану відпустку можуть надавати без обмеження тривалості 15 календарних днів на рік.
Також легалізовано роботу вдома. Роботодавець може доручити працівникові, виконувати протягом певного періоду роботу вдома та надавати працівнику за його згодою відпустку.
За роботу вдома працівник отримує ту ж оплату, що і при роботі на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів та механізмів.
“Стосовно ж норми про відпустку, вважаємо, що вона свідчить про надання, зокрема, щорічної відпустки та інших відпусток, на які має право працівник, поза графіком відпусток. Зважаючи на те, що в нормі пп. 1 п. 2 розд. ІІ Закону № 530 нічого не сказано про вид відпустки, ця норма стосується як оплачуваної відпустки, яку можна надавати поза графіком відпусток, так і відпусток без збереження зарплати. Але у будь-якому разі працівник має погодитися використати таку відпустку”, – повідомляє Юрій Остренко.
Крім того, для працівників, підрозділи яких перебувають у стані простою через карантин, передбачено компенсацію з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
Частково таку компенсацію відшкодовує роботодавцям, за їх зверненнями, Державна служба зайнятості згідно з Порядком фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас