З початку року готівка в обігу зросла на понад 90 мільярдів - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З початку року готівка в обігу зросла на понад 90 мільярдів - НБУ

Особисті фінанси
537
За 9 місяців 2020 року обсяг готівки в обігу зріс на 90,8 млрд грн, або на 21,4%, – до 515,8 млрд грн станом на 1 жовтня.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку у FACEBOOK.
“На 1 жовтня 2020 року в готівковому обігу України перебувало готівки на суму 515,8 млрд грн, зокрема банкнот – на 512,7 млрд грн (2,96 млрд штук) та монет – на 3 млрд грн (13,5 млрд штук). З початку цього року готівка в обігу зросла на 90,8 млрд грн, або на 21,4%. Проте, незважаючи на зростання готівки в обігу, її питома вага в грошовій масі залишається практично на рівні минулих років”,- ідеться в повідомленні.
Основний фактор зростання готівки в обігу – зменшення готівкових надходжень до кас банків за платіжними картками, за придбану іноземну валюту та торговельної виручки.
З початку року готівка в обігу зросла на понад 90 мільярдів - НБУ
Загалом зростання готівки поза банками в Україні після спалаху COVID-19 і запровадження карантинних заходів не є унікальним явищем, аналогічні тенденції спостерігаються в більшості країн світу.
В Україні на зміну обсягів готівки в позабанківському обігу за 9 місяців 2020 року найбільше вплинуло посилення невизначеності через карантин та зростання попиту на готівку з мотиву завбачливості, а також те, що під час карантину громадяни скорочували купівлю дорогих товарів та товарів непершої необхідності, тож готівка менше поверталася з магазинів до банків.
Ще одним фактором, на думку НБУ, було зростання соціальних виплат у грошовій формі, зокрема пенсіонерам, які найчастіше надають перевагу готівці.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам “пластик”.

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас