Анонімні електронні гаманці скасовуються: власників візьмуть під жорсткий контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анонімні електронні гаманці скасовуються: власників візьмуть під жорсткий контроль

Казна та Політика
6022
Національний банк України (НБУ) вніс зміни в “Положення про електронні гроші в Україні”. Вони серйозно змінюють правила обігу електронних грошей.
Одне з головних нововведень – запровадження обов’язкової ідентифікації та верифікації користувачів. Тобто тепер більше не буде ні анонімних електронних гаманців, ні анонімних грошових переказів.
Закон про фінансовий моніторинг, який набрав чинності в квітні цього року, відніс електронні гроші до активів – таким же, як звичайні банківські рахунки, нерухомість і тощо І тепер електронні гроші підлягають контролю і обліку, як всі інші види активів і доходів людини.
“Тобто, відкриваючи електронний гаманець, користувач буде проходити ідентифікацію та верифікацію. Крім того, перекази з використанням електронних грошей будуть супроводжуватися інформацією про платника і одержувача, як цього вимагає закон про фінмоніторинг”, – пояснює керівник київського офісу адвокатського об’єднання Matviyiv & Partners Юлія Лукошкіна.
Як розповіла юрисконсульт компанії UAPAY Оксана Пранципал, верифікація – це не просто вказати справжнє ім’я або пред’явити паспорт. Верифікація – це доступ до всіх даних людини.
Нагадаємо, після вступу в силу закону про фінмоніторинг – з 28 квітня – верифікації підлягають не тільки користувачі електронних грошей, а також клієнти адвокатів, нотаріусів, аудиторів теж підлягають верифікації. А банки повинні були верифікувати своїх клієнтів ще раніше.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні з 28 квітня набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.
  • Обов’язкова ідентифікація – якщо здійснювати перекази на суму від 5 тис. грн. Банк або фінансова установа обов’язково повинні “познайомитися” зі своїм клієнтом, перевірити його документи.
  • Ці норми не стосуються: оплати житлово-комунальних послуг, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових зборів і платежів (незалежно від суми), сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн; переказів для оплати товарів і послуг, здійснених платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми) всі наявні перекази в межах України в сумі до 5 тис. грн; зняття коштів зі свого рахунку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас