АМКУ оштрафував данську фармкомпанію Novo Nordisk та її дистриб’юторів в Україні на 190 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ оштрафував данську фармкомпанію Novo Nordisk та її дистриб’юторів в Україні на 190 млн грн

Фондовий ринок
720
3 листопада Антимонопольний комітет України оштрафував данську фармацевтичну групу Novo Nordisk в особі компаній Ново Нордіск А/С (Данія) та Ново Нордіск Хелс Кеа АГ (Швейцарія), а також їх дистриб’юторів в Україні на суму 188 млн грн.
Про це йдеться на сайті АМКУ.
Відзначається, що компанії групи Novo Nordisk є одними з провідних постачальників лікарських засобів, призначених для лікування цукрового діабету, проблем затримки росту і гемофілії, які є невиліковними та потребують довічної замісної терапії.
«Ціни на лікарські засоби, встановлені в імпортних угодах про дистрибуцію, є визначальними для подальшого ціноутворення як в процедурах державних/публічних закупівель, так і в аптечних закладах. Тобто ціна в договорі між виробником і дистриб’ютором прямо впливає на ціну, за якою держава потім купує ці ліки за бюджетні кошти для пацієнтів. Більше того, ціна під час публічних закупівель не може бути збільшеною більш ніж на 10% від тієї, яка є в угоді про дистрибуцію та задекларована до МОЗ. Однак, завдяки запровадженому механізму надання післяпродажних знижок, дистриб’ютори компаній групи Ново Нордіск отримували додатковий дохід значно більший ніж 10%, як це передбачено законодавством України, а в окремих випадках до 80%», — заявили в АМКУ.
В АМКУ додали, що «ланцюг непрозорого ціноутворення» призвів до необґрунтованого завищення відпускних цін на лікарські засоби Novo Nordisk та надавав її дистриб’юторам конкурентні переваги, без яких інші гравці не могли з ними конкурувати.
На компанії було накладено такі штрафи:
  • Ново Нордіск А/С — 134 млн грн;
  • Ново Нордіск Хелс Кеа АГ — 1,7 млн грн;
  • ПрАТ Медфарком-Центр — 28,7 млн грн;
  • група БаДМ — 16,7 млн грн;
  • ТОВ Медфарм — 5,5 млн грн;
  • ТОВ Аптека 3І – 680 тис. грн;
  • ПрАТ Ганза — 340 тис. грн.
Провадження по ТОВ Фармадіс та ТОВ Медфарком припинено у зв’язку із ліквідацією компаній.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас