Чи можуть за борги виселити з квартири - пояснення Мін'юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можуть за борги виселити з квартири - пояснення Мін'юсту

Особисті фінанси
5852
Сама по собі несплата комунальних послуг не є підставою для виселення.
Про це пише Мін’юст на сторінці FACEBOOK.
Надавач послуг, якому заборгував споживач, перш за все звертається до суду для видачі судового наказу або в порядку позовного провадження. Після цього підприємство звертається до державної виконавчої служби або приватного виконавця, які і розпочинають примусове стягнення боргу, у тому числі шляхом накладення арешту на майно.
Сума боргу
  • Якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.
  • Якщо сума заборгованості боржника за житлово-комунальні послуги перевищила 20 мінімальних заробітних плат (станом на жовтень 2020 року це 100 000 грн), виконавець має право накласти на єдине житло такого боржника арешт.
Надання яких послуг населенню можуть припинити у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.
Законодавством України не передбачено можливість припиняти постачання тепла та холодної води і водовідведення населенню за борги. У разі наявності у споживача заборгованості надавач цих послуг може звертатись для стягнення до суду.
Натомість постачальники газу та електроенергії мають право на припинення надання послуг.

Довідка Finance.ua

  • Українці значно наростили свої борги за комунальні послуги. У Верховній Раді розробили проєкт закону №3613, у разі схвалення якого громадянам доведеться або погасити свої борги, або скласти договір про реструктуризацію боргів. Інакше на боржника чекає суд.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас