Заступник голови НБУ: продовження співпраці з МВФ буде кращим "заспокійливим" для валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови НБУ: продовження співпраці з МВФ буде кращим "заспокійливим" для валютного ринку

Валюта
420
Заступник голови НБУ Юрій Гелетій заявив, що виконання усіх зобов’язань перед МВФ і продовження програми співпраці буде дуже позитивним сигналом та кращим “заспокійливим” для валютного ринку.
Про це він сказав у коментарі “Інтерфакс-Україна”.
“Зараз важливо виконати всі зобов’язання перед МВФ і продовжити програму співпраці. Це буде дуже позитивним сигналом для ринку. Можливо, навіть кращим “заспокійливим”, – підкреслив заступник голови НБУ.
За словами Гелетія, з макроекономічної точки зору ситуація в Україні зараз “досить непогана”.
Він, зокрема, зазначив, що у січні-вересні 2020 року профіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 4,2 млрд доларів або 4% ВВП (за 9 місяців 2019 року дефіцит становив 5,6 млрд доларів або 5,1% ВВП) з огляду на те, що імпорт під час кризи скорочувався значно істотніше, ніж експорт.
За його словами, НБУ продовжує дотримуватися режиму плаваючого валютного курсу – регулятор не протидіє ринковим трендам і тільки згладжує надмірні коливання гривні, як в бік ревальвації, так і девальвації.
“Гелетій зазначив, що з початком нового бізнес-сезону – осені – попит на валюту традиційно зростає і в цьому році його сформували в основному імпортери (зокрема, споживчих товарів), чому також сприяла м’яка бюджетна політика – уряд в цей період значно активізувало фінансування бюджетних витрат. Попит на валюту також збільшився на тлі погашення зовнішніх зобов’язань і репатріації дивідендів. Восени зберігся помірний тренд на скорочення вкладень іноземних інвесторів в державні облігації України”, – йдеться у повідомленні.
“Зі свого боку Національний банк політики на валютному ринку не змінює. Ми не протидіємо ринковим трендам і даємо гривні коливатися в обидві сторони”, – запевнив заступник голови НБУ.
Гелетій додав, що міжнародні резерви України зараз знаходяться на більш високому рівні в порівнянні з початком року (25,2 млрд дол) і складають понад 26 млрд дол. За його словами, їх рівень є достатнім для розрахунку за зовнішніми зобов’язаннями і для згладжування ринкових коливань.
“Дуже важливим є продовження співпраці з МВФ. Навіть якщо в короткостроковій перспективі макроекономічної стабільності України нічого не загрожує, подушка безпеки і довіра від наших міжнародних партнерів важливі для довгострокового розвитку і швидкого відновлення економіки після коронакризи”, – підкреслив він.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас