ВАКС закрив першу справу про недостовірне декларування після рішення КС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВАКС закрив першу справу про недостовірне декларування після рішення КС

Кримінал
350
Вищий антикорупційний суд України закрив справу проти колишнього голови Запорізької обласної державної адміністрації Костянтина Бриля, який звинувачувався в декларуванні недостовірної інформації.
Справу було закрито в зв’язку з тим, що 27 жовтня Конституційний Суд України скасував кримінальну відповідальність за надання недостовірних даних в деклараціях чиновників.
Як повідомлялося, чиновник в деклараціях за 2016 і 2017 роки не вказав майно, а саме: об’єкти нерухомості, в тому числі земельну ділянку, автомобілі, а також доходи і корпоративні права, на загальну суму майже 35 млн грн і 8 млн грн відповідно. Крім того, з’ясувалося, що в 2015 році службовець всупереч законодавству взагалі не подав декларацію.
КС оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України “Про запобігання корупції” та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд, зокрема, резюмує, що законодавець “не дотримувався принципів справедливості і пропорційності, як елементів принципу верховенства права”, а таким чином ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить частині 1 статті 8 Основного закону України.
У ВАКС заявили, що в провадженні суду перебуває 17 кримінальних справ за ст. 366-1 КК України, при цьому по 13 справах зазначена стаття є єдиною, що інкримінується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас