Держрегулювання цін на товари: бізнес звернувся до уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держрегулювання цін на товари: бізнес звернувся до уряду

Казна та Політика
606
Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася до міністра економіки Ігоря Петрашка з проханням ініціювати зміни в постанові Кабміну про обов’язкове декларування збільшення роздрібних цін на товари, що мають важливу соціальну значимість, і товари протиепідемічного призначення. Ця вимога діє вже п’ять місяців.
Про це повідомила пресслужба ЄБА.
В асоціації запропонували розглянути три головні зміни до постанови №341:
Скоротити терміни декларування, оскільки на роздрібні ціни безпосередньо впливають оптові. Наприклад, в роздрібній торгівлі товар може з’явитися тільки через 30 днів після оголошення про зростання цін постачальника. При цьому для останнього терміни зміни не регламентовані, тому роздрібний торговець не встигає зреагувати. Також варто звернути увагу, що певні товари мають короткий термін придатності.
Виключити з переліку товарів деякі позиції. Коливання цін на товари з цього списку відбувається в межах 5%, тому в такому випадку декларування недоцільне. При цьому більше зростання вартості спостерігається через те, що в переліку є категорії без уточнень. Наприклад, борошно, вершкове масло, птиця підлягають декларуванню, навіть якщо вони імпортовані або фермерські з більшою доданою вартістю.
Виключити окремі позиції зі списку товарів протиепідемічного призначення, спрямовані на боротьбу з COVID-19. Зокрема, в цю категорію потрапили деякі дезінфікуючі засоби, а також товари для індивідуального захисту, які в основному використовуються в побутових цілях, а не в медицині.
У ЄБА нагадали, що з 18 травня компанії зобов’язані декларувати зміну роздрібних цін на соціально значущі товари у разі їх подорожчання на 5% і більше. Для цього інформація подається в електронному вигляді до Держпродспоживслужби.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас