Міжбанк: на ринок у п'ятницю вплинуть місцеві і зовнішні чинники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на ринок у п'ятницю вплинуть місцеві і зовнішні чинники

Валюта
285
Ця п’ятниця на валютному ринку пройде досить активно. Звичайно, ефект завершення тижня спрацює, і це призведе до певного зниження статистики міжбанку, але є низка факторів, які не дадуть нудьгувати на торгах ні клієнтам, ні банкам, ні самому регулятору. Не залишаться осторонь і любителі покачати курс, тим більше, що інформаційних приводів і “страхів” хоч відбавляй. За прогнозами Finance.ua, 23 жовтня обсяг операцій на торгах складе до $140-180 млн при здійсненні до 450-510 угод.
З місцевих факторів спрацює:
  • Продовження погашення боргів перед бюджетом у частини клієнтів, які запізнилися за строками. Як і раніше – є частина великих експортерів і держкомпаній, хто досі не закрив всі обсяги цієї заборгованості. Вони продовжать продавати валютну виручку для закриття цих дірок, і це спрацює на користь нацвалюти;
  • Вибори в ці вихідні. Традиційно це працює проти гривні, оскільки клієнти воліють закривати по максимуму на цю дату свої поточні валютні зобов’язання, і таким чином це збільшує попит на валюту на торгах;
  • Вчорашнє зростання котирувань на міжбанку. Воно не було значним – лише на 2 копійки, але частина клієнтів сподівалася на продовження зміцнення гривні в четвер після позитивних для нацвалюти подій на міжбанку в середу. Цього не сталося, і долар знову пішов вгору, що змушує частину компаній не брати на себе нові валютні ризики. І вони знову будуть скуповувати валюту на побоюваннях її подальшого зростання;
  • Наближення періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам на тлі активізації купівель валюти нерезидентами. Іноземці як і раніше купують валюту для фіксації своєї прибутковості від операцій з гривневими ОВДП, а екпортери намагаються витрачати її по мінімуму, сподіваючись на гривневі надходження від держави в найближчі дні;
  • Збереження облікової ставки НБУ на рівні 6% річних. Цей фактор вже майже відіграв своє на поведінці ринку, оскільки більшість учасників торгів закладали саме цей сценарій розвитку подій.
Із зовнішніх факторів на український ринок вплинуть:
  • Події в Туреччині, де вчора турецька ліра обвалилася до майже 8 лір за долар. Ця країна – один з найбільших торгових партнерів ЄС, РФ і частково США. Такі обвали спричинять реакцію валютних ринків як на співвідношення ліри до євро, рубля, так і опосередковано позначаться і на поведінці пари євро/долар. А це вже загрожує змінами євро і щодо гривні.
  • Пікова напруга політичної боротьби в США, де президентські перегони вже на фінішній прямій, і вчорашні дебати Трампа і Байдена дають нову можливість спекулянтам активно пограти на страхах інвесторів. Хоча вони і пройшли без значних скандалів. Це також позначиться на поведінці всіх фондових ринків і пари євро/долар, а значить, і на курсі гривні щодо євровалюти.
Всі ці фактори будуть сьогодні діяти різноспрямовано. Це призведе до того, що дії великих покупців і продавців на торгах і будуть формувати ситуативний курсовий тренд на міжбанку.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 23 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,20 – 28,40 гривень, євро – коридор 33,15 – 33,60 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах: долар – коридор купівель і продажів 28,10 – 28,50 гривень, євро 32,85 – 33,70 гривень.
Також як і вчора, у зв’язку з частими змінами курсу євро на міжнародних ринках і на міжбанку – сьогодні власники обмінників будуть періодично міняти котирування по євро протягом дня.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,27 / 28,29
Євро – 33,42 / 33,44
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас