Суд відмовився розглядати позов ФГВФО до власників і топів збанкрутілого Дельта Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відмовився розглядати позов ФГВФО до власників і топів збанкрутілого Дельта Банку

Фондовий ринок
357
Фонд гарантування вкладів програв касацію у Верховному суді за позовом до колишніх власників Дельта Банку на майже 20 млрд грн.
Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізосіб і залишив без змін рішення Господарського суду Києва і постанову Північного апеляційного госпсуду, якими було задоволено заяву колишніх топ-менеджерів збанкрутілого Дельта Банку і залишено без розгляду позов Фонду до них про відшкодування шкоди на 19,83 млрд грн, повідомляє Finbalance.
Серед відповідачів по цій справі – екс-глава наглядової ради Дельта Банку, його колишній мажоритарний акціонер Микола Лагун, а також екс-члени правління і наглядової ради фінустанови: Олена Попова, Віталій Масюра, Фіглус Марцин, Ярослав Порохняк та ін.
Свій позов Фонд гарантування мотивував тим, що Дельта Банк в особі керівництва в 2012—2015 роках здійснював «економічно невиправдану ризикову діяльність з проведення активних операцій кредитування позичальників-юридичних осіб з надмірною концентрацією, без належного забезпечення, а також в інтересах власників істотної участі банку, що свідчить про схемність (штучність) таких операцій, метою яких було припинення раніше виданих кредитних коштів, а також подальше виведення коштів через банки-нерезиденти, не мало на меті отримання прибутку».
Однак, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку, що спільний розгляд заявлених Фондом позовних вимог «буде перешкоджати з’ясуванню взаємних прав і обов’язків сторін і суттєво утруднить вирішення спору, оскільки в даному випадку при розгляді справи суд повинен буде дати оцінку умовам кожного з укладених кредитних договорів, встановити обставини дотримання, виконання/невиконання сторонами умов цих договорів, цілі та обставин їх укладення, а також правильність заявлених до стягнення сум».
Верховний суд також вирішив, що «позивач порушив правила об’єднання позовних вимог».
Раніше Фонд оцінював можливі втрати кредиторів Дельта Банку “в результаті доведення його до банкрутства” на суму не менше 24,5 млрд грн.
За даними НБУ, борг Дельта Банку по рефінансу на початок грудня 2019 року склав 4,9 млрд грн.
Дельта Банк був визнаний неплатоспроможним в березні 2015 року. У жовтні 2015 року НБУ прийняв рішення про його ліквідацію.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас