Фінансові технології в обличчях — чим займаються фінтех-компанії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Фінансові технології в обличчях — чим займаються фінтех-компанії?

Фондовий ринок
593
Фінансові технології в обличчях — чим займаються фінтех-компанії?
Люди не випускають телефони з рук — навіть комп’ютери відійшли на другий, робочий план. Це головний важіль впливу на людину і найоптимальніший спосіб контакту з нею. Нам завжди простіше перейти за посиланням, щоб розв’язати питання, чи оплатити послугу моментально, щоб не виходити з дому або офісу. Для того щоб система електронних оплат працювала правильно та розвивалася, існують фінансові технології. Не дивно, що щодня у світі з’являється кілька фінтех-стартапів. І це не тільки банки або інші фінансові компанії. Одні моментально стають успішними, інші опісля кілька спроб, треті провалюються і не відновлюють діяльність. У нашій статті ви дізнаєтеся про найуспішніші стартапи з різних сфер.
Klarna — купуй зараз, плати потім
Стартап, який перевершив усі очікування засновників, користується величезною популярністю в Європі. Практика buy now, pay later вже практично стала частиною культури мілленіалів. Причому саме на цю аудиторію сервіс і був розрахований. З його допомогою клієнт може отримати будь-який товар бренду, з яким співпрацює Klarna.
Наприклад, це Asos, H&M, Brown Dog Banjos, My Geek Box, Lush і багато інших відомих компаній. По суті, це як кредит онлайн — послугу отримуєте зараз, а оплачуєте в зазначений термін.
Klarna моментально увійшла в топ успішних фінтех-стартапів, оскільки вирішила головний біль клієнта — можливість повернення без втрати коштів. Багато хто уникає онлайн-покупок, оскільки річ може не підійти, а способи повернення відрізняються від магазину до магазину. Іноді клієнти отримують пошкоджені речі.
Проблеми, які вирішила компанія:
•можливість покупки товару, якщо наразі немає грошей;
•можливість зручного повернення;
•безпека особистих коштів, якщо річ не підійде або не приїде.
Як це працює?
За допомогою Pay In 30 Days клієнт може оплатити своє замовлення за 14 або 30 днів після доставлення, залежно від магазину. Якщо запит на оплату протягом 30 днів буде прийнятий, клієнтові надійде лист на email. У ньому — інструкції щодо оплати після відправлення замовлення. Потрібно просто перейти за посиланням у листі, щоб переглянути своє замовлення.
M-Pesa — фінансовий прорив Кенії
M-Pesa — найуспішніша служба мобільних грошей в Африці. Завдяки сервісу мільйони людей змогли отримати доступ до фінансових послуг, навіть якщо у них не було банківського рахунку. Потрібен тільки телефон. M-Pesa надає людям безпечний, надійний і доступний спосіб відправлення та отримання грошей, сплати рахунків, отримання заробітної плати, короткострокових кредитів і багато іншого.
Проблеми, які вирішила система:
•скорочення кількості крадіжок і шахрайства;
•підвищення числа стартапів;
•часткове скорочення рівня бідності.
Як це працює?
Клієнти реєструються для отримання послуги в уповноваженого агента, часто це невеликий магазин мобільних телефонів або роздрібний продавець. Потім вони вносять готівку в обмін на електронні гроші. Їх можна відправляти по всій країні — наприклад, сім’ї або друзям.
Після реєстрації всі транзакції безпечно завершуються шляхом введення PIN-коду. Потім обидві сторони отримують SMS, яке підтверджує суму переказу. Клієнт отримує електронні гроші в режимі реального часу, а потім обмінює їх на готівку.
CreditPlus — швидкий кредит онлайн для українських користувачів
Компанії всього 3 роки, але вона вважається однією з найбільших фінкомпаній України у сфері мікрокредитування. Розрахована на різну цільову аудиторію, тому чітко описати портрет типового клієнта складно. У CreditPlus звертаються як працевлаштовані громадяни, так і студенти й пенсіонери. У компанії є 4 головні переваги:
  • оформлення разом з переказом грошей займають максимум 15 хвилин;
  • кошти переказують на картку моментально;
  • погашення доступне онлайн і в касах банків;
  • отримати переказ можна перебуваючи в будь-якій точці країни.
Повертаючись до теми диджиталізації, CreditPlus — найбільш наочний приклад фінтех-вторгнення. Тепер кредит онлайн можна взяти в пару натискань на екран смартфона. Компанія запускає мобільний додаток, щоб клієнтам було ще зручніше працювати з сервісом.
Проблеми, які вирішила компанія:
  • швидке онлайн-кредитування різних категорій населення;
  • можливість отримання грошей без уточнення цілей (на лікування, ремонт авто, навчання тощо);
  • можливість отримати потрібну суму без відвідування банку або філії фінустанови.
Alibaba і Smile To Pay — оплата усмішкою
Всесвітньо відомий китайський гігант запустив нову систему оплат. Послуга “Усміхнися, щоб заплатити” спочатку з’явилася в місті Ханчжоу — в мережі KPRO (концептуальному ресторані KFC). Щоб розплатитися за замовлення, необхідно підійти до монітора й усміхнутися. У Китаї знають, як “підв’язувати” обличчя до банківського рахунку. Тому з’їсти улюблену курочку можна, навіть якщо у вас в кишені немає ні готівки, ні карти.
Проблеми, які вирішила система:
  • зниження рівня крадіжок банківських карток або смартфонів з функцією NFC;
  • запобігання крадіжок пароля і CVV-коду;
  • прискорення обробки замовлень та оплат;
  • можливість уникнути фізичного контакту з інтерфейсом (особливо актуально в період пандемії).
Bank ID — швидка аутентифікація без введення даних
Сучасна людина не сильно любить витрачати час на те, щоб вигадати пароль, нік, вводити свої дані тощо. Особливо це актуально, якщо необхідно підтвердити свою особу під час оформлення кредиту або регулярної сплати рахунків. Bank ID — це спосіб верифікації за допомогою українських банків. Тобто банк, який вас обслуговує, автоматично надає потрібну інформацію про вас усього одним натисканням. Це просто і безпечно — треті особи ніколи не отримають дані про користувача, тому шахрайство виключено.
Проблеми, які вирішила система:
•простий доступ до державних, фінансових, комерційних та інших послуг, які вимагають ідентифікації;
•не потрібно повторно вводити свої дані;
•не потрібно бути клієнтом одного конкретного банку — система Bank ID використовується в більшості банків України.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас