Українці заплатять за ВЕЗ на Донбасі своїми податками - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці заплатять за ВЕЗ на Донбасі своїми податками - думка

Казна та Політика
1112
Питання про створення вільної економічної зони (ВЕЗ) на Донбасі варто переформулювати і запитати, чи готові українці платити податки за Донбас, вважає виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.
“Питання президента потрібно переформулювати: ви готові платити податки за Донбас чи не дуже? Це буде більш коректно”, – сказав Боярчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.
Боярчук нагадав, що в 2005 році уряд Юлії Тимошенко скасував податкові пільги для технологічних парків, ВЕЗ і територій пріоритетного розвитку, левова частка яких була розміщена в Донецькій області.
“Після скасування пільг для нас відкрився приголомшливий масштаб ухилення від податків, яке відбувалося на цих пріоритетних територіях. Вже в другому кварталі 2005 року доходи від ПДВ стрибнули більш ніж на 100% – подвоїлися в порівнянні з попереднім роком). Доходи він податку на прибуток підприємств в цьому ж другому кварталі 2005-го були на 75% більші, ніж рік тому”, – вказав Боярчук.
Він додав, що за 2005 рік надходження від ПДВ зросли до $6,6 млрд у порівнянні з $3,1 млрд рік тому. У 2006-му доходи від ПДВ вже подвоїлися і склали $10 млрд.
“При цьому переробна промисловість (а це в основному той же Донбас) в 2005 році сповільнилася до 0,4% рік до року в порівнянні з +14,8% в попередньому році. Ось до таких метаморфоз призвели пільгові території”, – робить висновок Боярчук.
“Очевидно, що в ті часи технопарки, вільні зони і “пріоритетні території” працювали як внутрішні офшори для ухилення від податків. Водночас істотного впливу на економічний розвиток вони не надали”, – підсумував виконавчий директор CASE Україна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас