Fitch прогнозує погіршення показників боргу міст України через пандемію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch прогнозує погіршення показників боргу міст України через пандемію

Світ
262
Пандемія коронавірусу зумовить низькі податкові доходи українських міст в 2020-2021 рр. і прискорить погіршення показників їхнього боргу в середньостроковій перспективі, вважають в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings.
“За оцінками Fitch, на операційних доходах рейтингованих українських міст будуть негативно позначатися більш низькі надходження від прибуткового податку (їхнього основного джерела доходів) і зниження надходжень від місцевих податків, за деякими з яких був оголошений мораторій на кілька місяців без компенсації з боку держави”, – йдеться в прес-релізі Fitch в п’ятницю.
На думку агентства, ймовірний подальший перерозподіл зобов’язань між бюджетами різних рівнів, при цьому збільшується ризик передачі не профінансованих повноважень. При цьому короткостроковий характер боргу місцевих і регіональних органів влади підвищує ризик рефінансування і чинить тиск на показники забезпеченості боргу.
“Ми вважаємо, що пандемія зумовить складну кон’юнктуру на ринках капіталу, включаючи погіршення доступу до фінансування на тлі зниження перспектив зростання, і високий тиск в плані рефінансування на суверенного емітента”, – зазначає агентство.
Fitch відзначає помірне боргове навантаження українських міст. Однак вони мають значні позабалансові зобов’язання, зумовлені державними компаніями, здебільшого збитковими.
“По значній частині боргу міст і муніципальних підприємств присутній валютний ризик, що чинить тиск на їхні бюджети через волатильність української гривні і відсутність механізмів хеджування”, – констатує агентство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас