Едвард Дубинський: економіка США - фінансова бульбашка чи ні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: економіка США - фінансова бульбашка чи ні

Фондовий ринок
2159
З появи перших заражень COVID-19 в США в березні цього року життя в Америці перекинулося. Пандемія порушила життя людей, змусила лікарняну систему працювати на повну потужність і призвела до економічного спаду.
Станом на 15 вересня в США було зареєстровано понад 6.5 мільйона підтверджених випадків COVID-19 і майже 200,000 смертей. Ця сучасна наддержава, в якій живе близько 5% світового населення, налічує сьогодні 22% всіх заражень в світі. Якщо розглядати ці цифри в контексті, пандемія коронавірусу забрала з життя більше людей, ніж загинуло в Першій Світовій Війні і у В’єтнамі.
Економічна криза цього року в США безпрецедентна за своїми масштабами:
  • Пандемія COVID-19 завдала особливого збитку малому бізнесу, який становить більшість підприємств в США і дає роботу майже половині всіх працівників приватного (недержавного) сектора. У порівнянні з січнем 2020 року середній денний дохід на середину серпня знизився на 47.5% в секторі туризму, на 16.4% в секторі освіти і охорони здоров’я і на 14.1% в секторі роздрібної торгівлі і транспорту; сукупний дохід малого бізнесу у всіх галузях впав на 19.1%.
  • Темп безробіття досяг історичного піку в квітні цього року в 14.7% після того, як він досяг свого історичного мінімуму в близько 2.5% за чотири місяці до того.
  • У 26 з 50 штатів в країні, тобто в половині країни, більше ніж 20% населення зараз відстають в оплаті оренди житла, і у багатьох заощадження доведені до мінімуму. 73% чорношкірих в США, 70% латиноамериканців і 47% світлошкірого населення вказали, що у них немає коштів для покриття навіть трьох місяців життєвих витрат.
  • Прогнозується, що в 2020 році США побачить падіння ВВП на понад 30% в порівнянні з 2019 роком.
З огляду на те, що американська економіка домінує весь світ і істотно впливає на всі інші країни і на світову економіку взагалі, той факт, що вона страждає більше за інших від пандемії COVID-19, є особливо важливим фактором.
Скажемо по-іншому, світова економіка не зможе оговтатися, поки економіка Америки страждає. США сьогодні – це найбільша в світі економіка, на яку припадає майже чверть світового ВВП. Одна п’ята всіх прямих світових інвестицій робляться в США або американським капіталом, і більше однієї третини вартості світових фондових ринків належать саме американському фондовому ринку.
І це нас приводить до фінансового ринку США, точніше, до ринку акцій. В особі всього, що відбувається в американській економіці в 2020 році ,було б логічно очікувати, що ринок акцій був би в катастрофічному стані.
Щоправда, на подив більшості економістів і фінансових експертів, ринок акцій США не тільки успішно тримається, але навіть б’є рекорди. Цього року основний індекс американських акцій, S&P 500, зріс на 3% і 2 вересня досяг свого історичного максимуму на рівні 3,580.84. Але, якщо подивитися на поведінку ринку акцій з кінця березня, не з початку року, цей індекс зріс на 60%.
Ситуація в секторі високих технологій ще більш виразна. Біржа Nasdaq, на якій торгуються акцій високотехнологічного сектору (як Facebook, Tesla, Google та інших), в цьому році зросла на 21.8%, і з кінця березня це зростання дорівнює 61.4%.
Чому це сталося, чи означає це, що ми переживаємо бульбашку і чи небезпечно це в світлі економічного колапсу?
Відповіді на перші два питання легкі, але на останнє, на жаль, ми зможемо відповісти тільки з часом, не сьогодні. Давайте по порядку.
У березні цього року, після того як ринок акцій США втратив більше ніж 30% внаслідок появи COVID-19 на території США, Федеральний Резерв (центральний банк в США, ФРС) анонсував заходи з порятунку фінансового ринку. Фактично, захід був один – надрукувати гроші і використовувати їх для скуповування фінансових інструментів, таким чином підтримати їх ціни.
Точно як у популярному прислів’ї “приплив піднімає всі човни”, ФРС виступив в ролі припливу і підняв всі ціни на ринку. Ця підтримка американського (і за цим світового) фінансового ринку триває сьогодні, майже сім місяців потому.
Якщо ви собі ставите питання: “Друкування грошей призводить до інфляції, правильно?” – ви правильно думаєте. Ця поведінка з боку фінансового регулятора, ФРС, в майбутньому позначиться на економіці саме так, підвищеною інфляцією. Але до цього моменту фінансовий ринок, незважаючи на переддепресивну економіку, кипить, тобто переживає бульбашку.
Ця бульбашка особливо помітна в технологічному секторі, де деякі акції просто полетіли в стратосферу – наприклад, Nvidia (+130%), Amazon (+70%), PayPal (+82%) та інші, але і звичайні сектори теж успішно тримаються.
Однак більш важливе питання, і на яке дуже важко відповісти – це, якщо ми бачимо бульбашку на ринку акцій, чи небезпечно це? Відповідь така: ми точно не знаємо, але ми можемо подивитися назад, в історію фінансових ринків і пошукати там відповідь.
Рівно 20 років тому американський фондовий ринок пережив кризу «доткомів». Акції компаній в секторі високих технологій (здебільшого, ті, які були прив’язані тоді до феномену «інтернет», що нещодавно з’явився) обвалилися.
У квітні 2000 року знайома вам біржа Nasdaq сильно впала. Абсолютне очищення на ринку повністю не закінчилося до жовтня 2002 року, але за ті два з половиною роки (рахуючи з піку до дна) акції в секторі високих технологій США втратили 78%.
Деякі з нас, хто вже багато років стежать за фінансовими ринками, бачать схожі патерни в тому, що сталося в 2000 році, і тим, що відбувається сьогодні – переоцінені активи, багато “порожніх” компаній, що виходять на IPO на тій же біржі Nasdaq, дешеві гроші через низькі процентні ставки, установлені ФРС, які шукають застосування та інвестицій.
Історія, можливо, не повторюється, але, як сказав Марк Твен, вона «часто рухається по спіралі». Якщо це так, то падіння технологічного сектора попереду – а це швидше за все означає такі імена, як Facebook, Google, Microsoft та інші. Адже фінансові ринки можуть довгий час перебувати в дисонансі з економікою, але рано чи пізно одне починає відповідати іншому.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер, засновник і керівний партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас