В Україні шахраї використовують нову схему обману з кодами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні шахраї використовують нову схему обману з кодами

Кримінал
2446
В Україні шахраї використовують QR-коди, щоб заразити телефони жертв вірусом. В результаті зловмисники отримують доступ до соціальних мереж жертви або навіть до банківського додатку.
“До мене буквально тиждень тому зверталися з кіберполіції з приводу консультацій про такий вид шахрайства”, – розповідає заступник директора ЕМА Олеся Данильченко. Через карантин в більшості кафе і ресторанів використовують QR-код замість традиційного меню, це може призвести до зростання випадків шахрайства, припускає Данильченко.
Однак поки що говорити про те, що така схема поширена, передчасно. “Я чула про такі випадки в Європі. У нас це поки що не так поширене”, – говорить Данильченко.
При цьому схема обману нічим не відрізняється від вже добре відомих, коли українцям пропонують перейти за шкідливими посиланнями або завантажити спеціальний додаток. Ось тільки якщо раніше потрібно було зацікавити і умовити відкрити посилання, то зараз достатньо всього лише перейти по QR-коду.
Експерт з кібербезпеки Маргарита Січкар розповіла, як працює така схема:
  • Перше – шахраї залишають листочки з QR-кодами на стовпах, в кафе і ресторанах (щоб відвідувачі сплутали їх з меню).
  • Друге – українець переходить за посиланням і відразу потрапляє або на шкідливий сайт, який пропонує завантажити вірус, або відразу на сторінку із завантаженням програми;
  • Третє – погодившись відкрити або завантажити програму, телефон заражається вірусом, який може блокувати різні додатки, красти всі збережені паролі.
“Мета завжди одна і та сама – отримати доступ до коштів, зламати пошту, банківський додаток, зняти кошти з картки. Тут немає нічого нового. Все починалося з того, що такі посилання просто надсилали в повідомленнях в соцмережах. Потім, коли повідомлення перестали відкривати, почали зламувати сторінки і відправляти списку контактів і друзів те саме посилання. Зараз, коли і українці стали більш обережними користувачами, і соціальні мережі вдосконалили механізм верифікації і оперативно реагують на скарги, шахраї користуються QR-кодами”, – розповідає Січкар.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас