Технохолдінг TECHIIA інвестує до $15 млн в Екотехнопарк з дата-центром в Новій Каховці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технохолдінг TECHIIA інвестує до $15 млн в Екотехнопарк з дата-центром в Новій Каховці

Фондовий ринок
464
Міжнародний технологічний холдинг TECHIIA планує першу чергу дата-центру в Новій Каховці за рік-півтора після ухвалення законопроєкту №3199, який дозволить продавати окремі обсяги електроенергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.
“На сьогодні ми забронювали суму до $15 млн, яких вистачить на початок будівництва та реалізацію першого етапу. Якщо будуть якісь затримки із залученням тих партнерів, з якими ми зараз ведемо переговори, ми однозначно зможемо підтягнути додаткові ресурси. З тих $200 млн, які ми хочемо залучити досить швидко, $15 млн відкладені, що вже чимала сума і дозволить запустити першу чергу дата-центру на 40-50 МВт”, – повідомив керівний партнер холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков.
За його словами, якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт №3199 і дозволить погода, то з першими теплими днями після закінчення зими холдинг буде готовий почати будівництво. І ще від року до півтора року потрібно буде, щоб ввести в експлуатацію першу чергу на 50 МВт.
“Зараз наше завдання – це енергетична інфраструктура. Якщо не буде вирішено питання електрики, якщо законопроєкт не ухвалять – будівництво дата-центру не розпочнеться”, – підкреслив він.
Планується, що холдинг створить низку інфраструктури з різним ступенем захищеності аж до TIER3.
“Ми дуже багато співпрацюємо з голлівудськими компаніями з виробництва графіки і зйомки фільмів. У нас є запити на ЦОД для їхніх потреб. Безумовно, такі компанії як Amazon – це одна з основних цілей. І ті потреби, які у них є в Європі, ми зможемо закрити на 100%. Та робота, яку ми почнемо просувати – це залучення саме таких компаній в Україну і розміщення їхніх потужностей тут для зберігання даних і для обробки”, – підкреслив Лазебніков.
Він зазначив, що для функціонування дата центру на території України планується створити ТОВ.
“Структуру ми зараз обговорюємо. Це буде дуже сильно залежати від того, як пройдуть переговори з інвесторами, яку кількість грошей нам доведеться вкласти самим. Безумовно, в Україні це буде якась компанія, швидше за все ТОВ, яка буде оперувати дата-центром, наймати співробітників. При цьому вся міжнародна структура, яка буде пов’язана з інвестиціями, буде повністю відкритою. Але вона поки що залежить від поточних переговорів”, – підкреслив керівний партнер холдингу TECHIIA.
Він також зазначив, що фіналізація переговорів з майбутніми інвесторами проєкту дуже залежить від того, коли Верховна Рада ухвалить законопроєкт №3199 про внесення змін до Закону “Про ринок електричної енергії”, які дозволять робити винятки для окремих виробників з продажу окремих обсягів електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.
Нагадаємо, технохолдинг TECHIIA планує інвестувати $200 млн в будівництво Екотехнопарку з дата-центром в Херсонській області, у складі якого планується дата-центр і агроферма для утилізації його теплового випромінювання.
Міністерство цифрової трансформації України та Міжнародний технологічний холдинг TECHIIA домовилися про співпрацю у розвитку ІТ, дата-центрів, кіберспорту та STEM-освіти.
Міжнародний технологічний холдинг TECHIIA об’єднує близько 10 різних бізнес-напрямків, серед яких – кіберспортивна компанія, ІТ-продуктова та ІТ-сервісна компанія, виробництво і дистрибуція плюшевих іграшок преміум-класу, венчурна студія, девелоперська компанія і низка інших бізнесів.
Офіси холдингу працюють на Кіпрі і в Лос-Анджелесі (США), представництва – в Гонконзі і Сінгапурі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас