Міжбанк: як курс зустріне жовтень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як курс зустріне жовтень

Валюта
897
1 жовтня в зв’язку з завершенням чергового місяця і кварталу на валютному міжбанку не варто очікувати значних обсягів клієнтських операцій. Чи спрацює традиційний фактор першого дня нового звітного періоду. Компанії підбивають перші підсумки минулого місяця і остаточно визначаються зі своїми бізнес-планами і завданнями на новий. Це скорочує їхню активність на ринку. За нашими прогнозами обсяги торгів у четвер будуть у межах до $130-180 млн при здійсненні до 410-520 угод.
Але це не означає, що при цьому буде повне затишшя в частині курсового тренду протягом сесії. Певну “загрозу” для гривні становлять:
  • поки ще не повністю витрачені експортерами суми відшкодувань ПДВ, що скорочує їхній інтерес до продажу валютної виручки на міжбанку;
  • суми погашень гривневих ОВДП кінця вересня, які отримали як місцеві інвестори, так і іноземці. Нерезиденти фіксують свій прибуток у валюті, купуючи її на ринку, і цим збільшують тиск на курс гривні відносно долара та євро;
  • купівлі валюти “дочками” іноземних компаній (традиційно щомісяця перша декада місяця) і виведення дивідендів кількома банками з іноземним капіталом своїм акціонерам;
  • не дасть нудьгувати сьогодні дилерам банків і ситуація з парою долар/євро на міжнародних майданчиках. Долар досить активно дешевшав в другій половині 30 вересня на зовнішніх ринках і на ранок 1 жовтня євро вже коштував близько 1,175 долара. Валютні ралі по цій парі відображаються і на курсі євро відносно гривні, що дає додаткову спокусу банкам-спекулянтам “пограти” з євро і в четвер.
“Підстраховку” для гривні створюють продажі валюти металургами і аграріями, а також періодичні продажі валюти Нафтогазу України через державний Укргазбанк на тлі виходів НБУ з інтервенціями з продажу долара.
Продавати фізично при цьому валюту Нацбанку постійно навіть не обов’язково. Ринок уже навчений чітко реагувати на нацбанкові цінники і перебувати потім в бажаному для регулятора коридорі по курсу долара навіть без реальних продажів ним валюти. Часто за нього це робить той же Укргазбанк, що економить резерви НБУ.
Як і вчора – готівковий ринок в четвер буде повністю орієнтуватися на поведінку міжбанку. Більшість обмінників встановить спред по долару в межах 15-25 копійок і по євро – в межах 20-35 копійок. У фінкомпаній він традиційно буде вужчий, а в касах банків і при обміні валюти через банківські мобільні додатки – ширший.
Курси міжбанку за прогнозом на 1 жовтня в межах: долар – коридор 28,18 – 28,40 гривень, євро – коридор 32,95 – 33,40 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,28 / 28,30
євро – 33,07 / 33,09
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас