Українцям пообіцяли виплачувати по дві пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям пообіцяли виплачувати по дві пенсії

Особисті фінанси
4307
В Україні вже в 2021 році обіцяють запустити накопичувальні пенсії. В результаті при виході на заслужений відпочинок можна буде отримувати відразу дві виплати.
Зараз є кілька проектів запуску накопичувальних пенсій. Той, що зареєстрували “Слуги народу” в парламенті, обговорювати вже перестали зовсім. У ньому пропонувалося підвищити виплати з зарплати на користь накопичувальних пенсій. І такий крок дійсно здається розумним. Кілька років тому ЄСВ скоротили майже в два рази і з того моменту дефіцит Пенсійного фонду різко збільшився.
Згідно з новою ідеєю уряду, платити більше не доведеться. Зараз українці платять 22% ЄСВ і 18% ПДФО. Кабмін пропонує забрати по два відсотки і віддавати їх на накопичувальний рахунок. Наприклад, з 10 тис. грн це буде близько 400 грн. Така капіталізація практично неможлива.
Припустимо, що ви протягом 35 років щомісяця відкладаєте по 400 грн. В результаті можна зібрати 168 тис грн. При цьому за підрахунками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, можна буде накопичити всього 1 млн грн. “Ці 4% дозволяють при сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн гривень”, – зазначив Шмигаль.
Аналітик Володимир Мазуренко розповідає: реально ж підрахувати, скільки грошей можна накопичити, практично неможливо. Все залежить від того, яка буде інфляція в країні, куди будуть вкладати кошти, що буде з курсом гривні.
Навіщо потрібні накопичувальні пенсії? В уряді кажуть, що без них майбутні виплати будуть стрімко скорочуватися і на гідну старість розраховувати не доведеться. Як підрахувала міністр соцполітики Марина Лазебна, при зарплаті в 10 тис. грн і повному стажі можна отримувати пенсію всього близько 3 тис. грн. Тобто це лише 30% звичного заробітку.
“Якщо в державі нічого не зміниться і буде тільки солідарний рівень пенсійного забезпечення, то навіть з великою офіційною зарплатою, виплатою внесків і придбанням стажу пенсія буде 20-30% від зарплати. Наприклад, зарплата 10 000 гривень – це 3000 пенсії”, – сказала міністр в ефірі одного з радіоефірів.
Але далеко не факт, що для України накопичувальні пенсії – панацея. Колишній міністр соцполітики Андрій Рева неодноразово заявляв, що це від спочатку провальна ідея, яка ні до чого не приведе. Мовляв, багато країн вже пробували, і у них нічого не вийшло. Гарантувати, що зібрані гроші збережуться й збільшаться, ніхто не може.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати?

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас