Скасування пенсійного збору з купівлі квартири. Як тепер проходитимуть угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування пенсійного збору з купівлі квартири. Як тепер проходитимуть угоди

Особисті фінанси
4238
Українці більше не платитимуть 1% пенсійного збору при купівлі квартири. Йдеться про тих, хто купує житло вперше і тих, хто стоїть у черзі на отримання квартири від держави.
Відповідну постанову було ухвалено на засіданні уряду 23 вересня.
Відтепер нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу буде проводитися без підтверджувальної довідки про сплату пенсійного збору, якщо покупець підтвердить, що він не вступав раніше в право власності на житло, і зокрема:
  • не купував раніше квартиру;
  • не приватизував її;
  • не брав у дар;
  • не успадкував.
Ще від покупця буде потрібна виписка з Держреєстру речових прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих на ньому прав власності на житло, а також довідка з місця проживання.
А в разі, якщо людина стоїть в черзі на отримання житла – довідка про те, що вона стоїть на обліку громадян, які вимагають поліпшення житлових умов.
Як відбувається зараз
Сьогодні без сплати покупцем 1% від ціни будинку або квартири в Пенсійний фонд нотаріус просто не засвідчить договір купівлі-продажу.
Одночасно з цим у Законі “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” та Порядку №1740 прописано, що всі громадяни повинні сплатити пенсійний збір за винятком тих, хто здійснює операції з купівлі житла вперше.
Таким чином, виходило так, що збір потрібно було платити всім, але дехто потім міг витребувати його назад в судовому порядку.
“У зв’язку з відсутністю реєстрів, а також будь-яких механізмів (способів) перевірити, чи дійсно купується перша житлова нерухомість, збір доводиться платити кожному покупцеві квартири або будинку. Сьогодні покупець житла в будь-якому разі повинен сплатити вказаний збір, щоб нотаріус зміг засвідчити відповідну угоду”, – зазначив адвокат, CEO DreamDim і UrbanData Юрій Брикайло.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏙️

Навіть незважаючи на те, що судова практика в цьому питанні на боці покупця, на ділі зв’язуватися з нашими судами хотілося далеко не всім, і багато хто просто “дарував” державі цей 1%. Або ж зовсім не знали, що вони можуть вимагати його назад.
До того ж суди займають досить багато часу, а якщо звертатися до адвокатів, то потрібно буде оплатити їхню роботу, і при цьому немає 100% гарантії, що ці витрати будуть компенсовані.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас