Як бізнес оцінює урядові заходи під час коронакризи (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як бізнес оцінює урядові заходи під час коронакризи (опитування)

Фондовий ринок
627
Під час карантину Уряд України здійснив чимало заходів, аби допомогти бізнесу пережити коронакризу із меншими втратами. Дослідники із Info Sapiens провели опитування і з’ясували, чи допомогли ці кроки приватним підприємствам в Україні.
Виявилося, що респонденти були досить непогано обізнані щодо усіх цих заходів, лише незначна частка опитаних обрала варіант «вперше чую» щодо більшості урядових заходів. Найменшу обізнаність було зафіксовано щодо заходу «Надання органам місцевого самоврядування права приймати рішення про зміну ставок єдиного податку» – 15% респондентів заявили, що цей захід їх стосується, але вони про нього вперше чують.
Оцінка підтримки урядових заходів значно варіює у відповідності із розміром бізнесу:
  • мікробізнес (який у вибірці майже на 50% складається з ФОП) вище оцінив звільнення ФОП від сплати єдиного соціального внеску за себе;
  • натомість малі і середні підприємства значно більшою мірою відчули підтримку через зміни до кодексу законів про працю, а саме, зняття обмеження терміну відпустки за власний рахунок;
  • також підприємці відзначили заборону проведення документальних та фактичних перевірок та заборону застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства. Однак малі та середні підприємства, на відміну від мікробізнесу, оцінюють підтримку від цих заходів значно вище.
Як урядові заходи допомогли приватним підприємствам:
Решта урядових заходів не оцінюються підприємцями як такі, що надають підтримку під час пандемії. Так, Урядову програму кредитування бізнесу «5-7-9%» оцінили як таку, що надає підтримку під час карантину, лише трохи більше 10% респондентів.

Що таке кредитні канікули

Експерти критично ставляться до заходів, які запровадив уряд на підтримку бізнесу. Вони вважають, що далеко не всі підприємства змогли скористатися цими заходами, а ті заходи, якими скористатися легко, – недостатні.
Оцінка власного становища. Якщо станом на кінець першого кварталу 2020 року більшість ММСП (мікро-, малі та середні підприємства) характеризували свій етап розвитку як стабільний, то станом на середину третього кварталу (на момент опитування) частка «стабільних» підприємств скоротилася удвічі, а частка підприємств на етапі спаду або навіть закриття виросла майже на порядок.
Найбільш песимістичні настрої у представників мікробізнесу – 60% респондентів оцінюють поточне становище як спад, тоді як серед середнього бізнесу частка таких оцінок становить 42%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас