Яка відповідальність чекає на водіїв, які розмовляють по телефону за кермом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка відповідальність чекає на водіїв, які розмовляють по телефону за кермом

Особисті фінанси
10863
Водієві заборонено під час руху автомобіля користуватися мобільним телефоном, тримаючи його в руці (п.п.2. 9.д ПДР).
Про це пише дорожній адвокат.
Такі обмеження пов’язані з тим, що при спілкуванні по «мобільному» реакція водія сповільнюється, що може призвести до дорожньо-транспортної пригоди. Ще небезпечніше відправляти під час руху СМС, оскільки тоді увага водія не зосереджена на дорозі.
Штраф – 425 грн (ч. 2 ст.122 КУпАП). Постанова виноситься інспектором на місці зупинки.
Якщо ж ці дії змусили інших учасників дорожнього руху змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів безпеки, то *штраф становить вже 680 грн або позбавлення права керування на строк від шести місяців до одного року (ч.4 ст. 122 КУпАП). В цьому випадку інспектор складає протокол, який передається до суду.
Разом зі складанням протоколу інспектор вилучає тимчасово водійське посвідчення до вирішення справи в суді. Посвідчення водія зберігається у відділенні поліції до ухвалення рішення судом у справі. На цей час водієві видається тимчасовий талон на право керування.
За розмову по телефону за кермом інспектор може накласти штраф або вилучити водійське посвідчення і передати справу на розгляд суду.
При цьому наявність факту порушення не звільняє Інспектора від обов’язку провести розгляд справи, як це передбачено законом, або скласти протокол за передбаченою процедурою. Якщо ж цієї процедури не дотримано, то штраф є незаконним.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні посилили покарання за викрадення авто. Тепер за незаконне заволодіння транспортним засобом більше не передбачено покарання у вигляді штрафу – такі дії караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас