Як протидіяти рейдерству щодо нерухомості - пояснення Мін'юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як протидіяти рейдерству щодо нерухомості - пояснення Мін'юсту

Казна та Політика
2563
Міністерство юстиції України порадило використовувати всі можливі запобіжники для уникнення рейдерського захоплення вашого майна.
Про це пише Мінюст.
Об’єкт нерухомості має бути внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Адже трапляються випадки, коли громадяни, маючи лише паперове свідоцтво про приватизацію майна з реєстрацією БТІ (яке, до речі, є абсолютно легітимним), не звертаються за реєстрацією у реєстрі. Як правило, тут йдеться не про рейдерство в державних реєстрах, а про шахрайські дії, передусім – про підробку документів.
Вносити відповідні дані до державних реєстрів сьогодні можуть державні або приватні нотаріуси, а також державні реєстратори.
Крім того, радять скористатися сервісом «SMS-маяк» через «Онлайн будинок юстиції» для моніторингу та своєчасного реагування на можливі порушення.
У разі будь-яких дій з майном вам одразу надійде сповіщення.
Зупинити будь-які реєстраційні дії можна двома способами:
  • на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили;
  • на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.
У заяві необхідно викласти всі деталі вашої справи.
Строк заборони проведення реєстраційних дій у випадку подання такої заяви становить 15 днів.

Як перевіряти об’єкти нерухомості перед купівлею – покрокова інструкція!

Якщо ж уникнути правопорушення все ж не вдалося – потрібно звертатися зі скаргою до Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка розглядає скаргу *протягом 30 днів, що дозволяє набагато швидше, ніж у судовому порядку, відновити справедливість та скасувати злочинні реєстраційні дії.

Мої Fiнанси:

  • Нагадаємо, у січні 2019 року Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону №085 про протидію рейдерству. Закон передбачає захист майнових прав власників та користувачів земельних ділянок, запобігання протиправного поглинання та захоплення підприємств в аграрному секторі економіки.
Раніше повідомлялось, що робити в разі незаконних дій щодо нерухомості або бізнесу:
  • Потрібно подати скаргу в «Антирейдерську» комісію Мін’юсту в електронній формі через Портал igov комісія перевіряє її оформлення у 5-денний строк; комісія розглядає по суті, формує висновок.
  • Повідомлення про незаконну реєстрацію надсилається правоохоронним органам.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас