У SkyUp заявили про можливе банкрутство авіакомпанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У SkyUp заявили про можливе банкрутство авіакомпанії

Фондовий ринок
2914
Збитки лоукостера SkyUp з початку року до кінця серпня склали $30 млн, компанії загрожує банкрутство.
Про це в інтерв’ю УП розповів співзасновник та співвласник авіакомпанії Олександр Альба.
«У минулому році ми сплатили 200 млн грн податків та зборів. У цьому році мали заплатити 400 млн грн. Але натомість нам загрожує банкрутство, а державі — мінус 100 млн грн через те, що всі наші 1300 високооплачуваних спеціалістів стануть на біржу праці,» — заявив він.
За словами Альби, SkyUp вкрай важко конкурувати з іноземними авіакомпаніями, які отримують допомогу від своїх урядів.
«Ми конкуруємо з Wizz Air, який отримав 440 млн фунтів фінансової допомоги. Це майже $800 млн. І сьогодні вони літають із завантаженням 20−30−40 пасажирів. Lufthansa отримала 9 млрд євро. Air France та KLM — 12 млрд. Деякі країни надають субсидії на внутрішні перельоти. А в нас досі внутрішні перельоти обкладаються ПДВ, через що переліт до Варшави коштує дешевше, ніж усередині країни», — розповів бізнесмен.
«В усьому світі авіакомпанії отримали два пакети допомоги: перший — це безповоротна фінансова допомога. Вона йде на зарплати, на лізинг, на оренди офісів задля того, щоб компанія не вмерла. І після цього їм ще й виділили під державні гарантії величезні кредити. Ми не отримали ані першого, ані другого. Ми не отримали жодної копійки. У мене лише оренда одного літака коштує $300 тис., і в нас таких літаків одинадцять», — додав Альба.
Він розповів, що SkyUp звертався до уряду з проханням про кредити: «Сподіваємось, що нас почують. Я просто хочу сказати, що зараз немає нікого, кому було б важче, ніж нам. Жоден бізнес сьогодні не конкурує всередині країни з бізнесами, які отримали мільярди підтримки».
«Українські авіакомпанії можуть просто не витримати цього локдауну, і вони підуть. Не виключаю, що натомість можуть з’явитися нові авіакомпанії, які не несли втрат під час пандемії», — підсумував Альба.
Пізніше авіакомпанія Wizz Air прокоментувала Finance.ua, що у квітні 2020 року Wizz Air отримала короткострокову позику в сумі 300 млн фунтів стерлінгів, а не 440 млн фунтів стерлінгів, через Фонд корпоративного Covid фінансування Банку Англії (CCFF). Щоб отримати право на такий кредит за умовами CCFF, Wizz Air подала спеціальні заявки та пройшла процес оцінки відповідності, демонструючи здатність приносити значні економічні вигоди в майбутньому. Авіакомпанія поверне отриману позику відповідно до узгоджених умов.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас