Світові банки роками дозволяли клієнтам відмивати гроші. Серед них є українці - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові банки роками дозволяли клієнтам відмивати гроші. Серед них є українці - ЗМІ

Кримінал
1895
До звіту про відмивання грошей у найбільших банках світу, викладений Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів ICIJ, потрапили українські бізнесмени, пише американське видання Buzzfeed.
Журналісти почали публікувати документи Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), що входить у структуру Мінфіну США, згідно з яким банки провели підозрілі транзакції на два трильйони доларів з 1999 по 2017 рік.
Документація являє собою понад 2 тисячі так званих звітів банків про підозрілі операції клієнтів – SAR (suspicious activity reports). Представники BuzzFeed передали досьє Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань.
Матеріали також отримали українські видання Слідство.Інфо та Українська правда.
“Серед операцій, які американське відомство вважає підозрілими, спливають компанії, пов’язані з Коломойським, Ахметовим, Клюєвим та іншими відомими українцями. Журналістські розслідування щодо них будуть публікуватися в найближчі дні і тижні виданнями по всьому світу”, – розповіла головний редактор Слідство.Інфо Анна Бабинець.
Одні з перших матеріалів стосуються колишнього соратника екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка.
У доповіді йдеться про постачання устаткування на держшахту імені Бажанова в Макіївці, де 29 липня 2011 року сталась аварія, яка забрала життя 11 людей. З’ясувалося, що постачальником обладнання була кіпрська компанія Tornatore. Вона продовжила робити це і після аварії. У грудні 2011-го, згідно з документами FinCEN, Tornatore отримала $5,5 млн від ТОВ Газенерголізинг, яка надавала в користування шахтне обладнання. Наступного дня Tornatore перерахувала $999,9 млн російській лізинговій компанії, якою частково володів уряд РФ. Такі близькі до круглих суми, відзначають у матеріалі, часто є ознакою схем з відмивання грошей.
Співавтор розслідування, журналістка УП Тетяна Козирєва пише, що FinCEN довгий час був притягнутий до пошуку і повернення активів “сім’ї” Януковича. Більшість знахідок передані в Україну.
За її словами, більшість матеріалів FinCEN – це транзакції на трильйони доларів, в яких фігурують імена українських чиновників, олігархів і навіть президентів.
За даними порталу Re:Baltica, який брав участь у розслідуванні, деякі латвійські банки нібито допомогли ряду великих підприємців і політиків з Росії та України переказати за кордон з 1999 по 2017 рік через незаконні схеми кілька мільярдів доларів.
Так, компанія Mako Trading, з якою був пов’язаний старший син Януковича Олександр, переказувала кошти на свої рахунки в латвійських банках Aizkraukles banka і Baltikums Bank. У 2015 році Міністерство фінансів США ввело санкції відносно компанії Mako Holding, в структуру якої входив Mako Trading.
Колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, за твердженням порталу, з березня по грудень 2014 року через рахунок у латвійському PrivatBank могла вивести в Канаду майже $16,5 млн.
Також, за даними FinCEN, мільярдер Дмитро Фірташ міг відмити через Latvijas Trasta Komercbanka мільйони доларів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас