Економісти назвали "роздутими" видатки в проекті бюджету на 2021 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти назвали "роздутими" видатки в проекті бюджету на 2021 рік

Казна та Політика
707
Закладений у проекті державного бюджету на 2021 рік дефіцит у розмірі 270 млрд гривень занадто великий. Економісти вважають, що Україна не може собі дозволити такі великі витрати.
Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.
“Видатки, на наш погляд, роздуті. Для того щоб вийти на безпечний рівень дефіциту хоча б в 3% ВВП, потрібно було не збільшувати видатки на 5%, а навпаки зменшити їх на 73 млрд гривень в порівнянні з планом на 2020 рік”, – сказала керівник Центру аналізу публічних фінансів і публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.
Вона зазначила, що політично це дуже незручне рішення. “Але, принаймні, видатки можна було б не збільшувати, залишити їх на поточному рівні, це б знизило навантаження на бюджет”, – додала вона.
“Дефіцит, який передбачає Мінфін, – це надто багато. Можна цілком було стримати апетит. Тим більше що космічної кризи, як в 2020 році, в 2021 році Мінекономіки не прогнозує. За їх же прогнозом, зростання ВВП складе 4,6%. Значить, не варто говорити про те, що очікується суперкризовий рік”, – сказала виданню заступник директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко.
У Кабміні ж вказують, що рухаються в загальносвітовому тренді, спираючись на видатки за рахунок держбюджету для прискорення економіки. “Через пандемію майже кожна країна в світі збільшила дефіцити своїх бюджетів. Це було зроблено для того, щоб не підвищувати податки і збільшити видатки на медицину і підтримати людей і бізнес”, – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Такий тренд, про який говорить Шмигаль, в світі є, погоджуються в експертному середовищі. Тільки цей рецепт порятунку економіки не повною мірою може бути реалізований в Україні. Ключова причина – високі відсотки з обслуговування боргу.
“Розвинені країни можуть собі дозволити об’ємні бюджетні стимули, оскільки їхній борг коштує менше 1% річних. Тоді як Україна, для якої ставка в доларах 6-7-8%, дозволити таке не може. Та й не повинна”, – додала Марія Репко.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет міністрів затвердив проект закону про держбюджет на 2021 рік. Планується, що доходи держбюджету складуть 1071,1 млрд грн, що на 9,4% більше в порівнянні з 2020 роком (978,8 млрд грн). При цьому видатки складуть 1350,1 млрд грн, що на 5,1% більше в порівнянні з 2020 роком (1284,6 млрд грн).
  • Дефіцит держбюджету складе 270,4 млрд грн (6,0% від ВВП). Номінальний ВВП очікується на рівні 4 505,9 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас