Бізнес-асоціації просять Раду відкликати законопроекти, що скасовують детінізаційні закони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-асоціації просять Раду відкликати законопроекти, що скасовують детінізаційні закони

Казна та Політика
2501
Бізнес звернувся до керівництва профільних парламентських комітетів, голів фракцій, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з закликом не підтримувати законопроекти №3853-1 і №3853-2, які пропонують скасувати розширення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Вони не мають необхідного обґрунтування і створюють суттєві ризики відновлення схем мінімізації податків.
Про це заявили Європейська Бізнес Асоціація, члени Української Ради бізнесу – Громадський союз «Аптечна професійна асоціація України», Асоціація платників податків України, Асоціація імпортерів і дистриб’юторів автокомпонентів, Асоціація «Українські імпортери побутової електроніки», «Українська федерація індустрії безпеки».
У зверненнях йдеться про те, що законослухняний бізнес підтримує вже проголосовані в 2019 році Верховною Радою України закони України щодо запровадження програмних РРО поруч з «класичними» касовими апаратами, скасування штрафу в 1 гривню за невидачу фіскального чека, підвищення ефективності контролю за дотриманням законодавства через стимулювання покупців вимагати фіскальний чек і можливість передавати чек в електронній формі, що вкрай важливо для інтернет-торгівлі.
Бізнес-асоціації нагадують парламентським партіям: «Відповідні норми підтримані керівництвом двох партій і містяться в Меморандумі про співпрацю, підписаному рік тому Коаліцією УРБ з політичними партіями «Слуга народу» і «Голос». Один з пунктів передвиборчого Меморандуму прямо декларує: «Введення єдиного податкового електронного документа для контролю ланцюжка поставок ризикових категорій товарів і стимулювання покупця отримувати фіскальний чек при їх купівлі».
Бізнес не бачить ризиків для легальних учасників ринку в так званому «фіскальному кешбеку», як інструменті забезпечення відповідальності продавця за невидачу фіскального чека. «Закон передбачає значний перелік ідентифікуючих даних, які надає скаржник в самій скарзі, – вважають в Українській федерація індустрії безпеки, зазначаючи, що заявник, який дає інформацію про порушення, може це зробити тільки через власний електронний кабінет платника податків (cabinet.sfs.gov.ua/login).
«Зазначені ініціативи забезпечать прозорі та рівні конкурентні умови для всіх учасників ринку і створять загрози тільки для недобросовісних учасників», – йдеться в листі на ВРУ Асоціації платників податків України. В Асоціації «Українські Імпортери побутової електроніки» закликають ВРУ відмовитися від відкату детінізаційних реформ і не створювати умови для зростання потужних «схем» із заниження виручки і мінімізації податків: «Існуюча ситуація виштовхує в «сіру зону» сумлінних платників податків, які прагнуть до збереження конкурентоспроможності».
Нагадаємо, норми законів №128-IX і №129-IX – про поступове розширення сфери застосування РРО та їх програмних аналогів, а також про механізм кешбеку – коли покупці отримують частину вартості покупки, якщо продавець видав фіктивний фіскальний чек.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас