У Раду внесли доопрацьований законопроект про віртуальні активи: що змінили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раду внесли доопрацьований законопроект про віртуальні активи: що змінили

Казна та Політика
552
У Верховній Раді зареєстровано доопрацьований законопроект № 3637 “Про віртуальні активи”, який регулює поняття і правовий статус віртуального активу, а також питання прав власності та здійснення операцій з такими активами в Україні.
Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.
Після прийняття цього документа в Україні з’явиться можливість відкривати і використовувати для проведення операцій з віртуальними активами рахунки в банках.
Водночас віртуальні активи не будуть конкурувати з гривнею і не будуть засобом платежу.
«В оновленому законопроекті ми враховували пропозиції від центральних органів влади і регуляторів, а також удосконалили механізм забезпечення віртуальних активів. Оновили правовий статус віртуальних активів – в законопроекті тепер він визначений як нематеріальне благо, відповідно до Цивільного кодексу України. Удосконалено визначення та класифікації віртуальних активів і змінено деякі визначення постачальників послуг віртуальних активів», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.
Він висловив надію, що документ буде прийнято до кінця року і вже в 2021 році блокчейн-бізнес матиме легальне і сприятливе середовище в Україні для роботи з віртуальними активами.
У Мінцифри зазначають, що надання віртуальним активам юридичного статусу забезпечить учасникам ринку право на судову та інші способи захисту прав на такі активи. Будь-хто в Україні зможе токенізувати (виражати в цифровій, юридично значимій формі) права вимоги на актив, в країні зможуть легально працювати міжнародні біржі, на яких проходять торги віртуальними активами.
Законопроектом передбачено, що займатися ринком віртуальних активів буде Міністерство цифрової трансформації. Всі послуги, пов’язані з обігом віртуальних активів в Україні, повинні будуть пройти державну реєстрацію і звітувати відповідно до порядку і стандартів, які має розробити Мінцифри. Відомство також має створити Державний реєстр постачальників таких послуг.
Розробка законопроекту проходила спільно з Комітетом цифрової трансформації і Міністерством цифрової трансформації. Передбачається, що діяти цей закон почне через три місяці після прийняття.
У картці законопроекту на сайті Верховної Ради зазначається, що він був зареєстрований 11 червня 2020 року, проте 4 вересня був відкликаний.
16 вересня в ВР отримали доопрацьований законопроект, і на наступний день він спрямований на розгляд профільного комітету.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас