EBA закликає НКРЕКП сприяти зниженню вартості підключення до електромереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EBA закликає НКРЕКП сприяти зниженню вартості підключення до електромереж

Енергетика
303
Процедура приєднання до електромереж значно впливає на рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business, який складає WorldBank на щорічній основі. У цьому аспекті найбільш проблемними питаннями є висока вартість підключення до електромереж для бізнесу і тривалий час підключення.
Про це заявив координатор Комітету з енергетики Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Євген Скульський.
Сьогодні кожен бізнес-клієнт при підключенні сплачує окремо тариф НКРЕКП на приєднання потужності і вартість лінійної складової — мереж, які необхідно прокласти до об’єкта. Тариф на нестандартне приєднання в кожному регіоні різний. Зокрема, в Дніпрі він становить 1,23 тис. грн/кВт, у Києві – 1,6 тис. грн/кВт.
Голова енергетичного комітету ЄБА вважає, що вирішити це питання можна, знизивши вартість приєднання за рахунок тарифу на потужність. Реалізувати це можна, якщо закласти гроші в інвестиційні програми операторів системи розподілу для модернізації і посилення підстанцій, що дозволить зняти фінансове навантаження з споживача.
Для цього необхідно забезпечити достатній обсяг інвестицій в модернізацію електрообладнання активів операторів системи розподілу. НКРЕКП необхідно переглянути ставку повернення інвестицій в існуючі активи ВСР і підвищити її з 3% до не менше 6%.
“Це дозволить знизити тариф на нестандартні приєднання до 46% в середньому по країні. Для розуміння, наприклад, підключення в Дніпрі буде коштувати не 1,23 тис. грн/кВт, а близько 660 грн/кВт”, – вважає Скульський.
Також Скульський зазначив, що довготривала процедура погоджень у місцевих органах державної влади, земельному кадастрі, державному архітектурному бюро, збір великої кількості документів і необхідність багаторазових візитів до оператора системи розподілу іноді розтягують процес підключення до кількох років. Відомі випадки, коли бізнесмени підключали великі промислові об’єкти 3 роки, а більшу частину часу витрачали на збір документів та отримання дозволів.
Крім того, стан енергетичної інфраструктури в Україні залишає бажати кращого. Іноді необхідно протягнути сотні метрів електромереж, щоб отримати прописану в проекті потужність. Наприклад, вартість приєднання торгового центру в Києві становить 3,2 млн грн. Більше мільйона гривень з цієї суми становить тариф на потужність, а близько 2 млн грн – вартість лінійної складової.
“Тому відхід від старої бюрократизованої системи, перехід до світових практик документообігу та надання дозволів буде позитивним сигналом готовності країни підвищувати інвестиційну привабливість країни”, – зазначає Скульський.
Водночас, рейтинг Doing Business враховує такі показники як доступ до кредитів, міжнародна торгівля, реєстрація майна та приєднання до електромереж. Тому, щоб поліпшити позиції України в цьому рейтингу, зараз важливо особливу увагу приділити саме умовам і вартості підключення до електромереж.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас