У 2021 році Україна втратить 35 мільярдів через податкові пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2021 році Україна втратить 35 мільярдів через податкові пільги

Казна та Політика
607
У 2021 році через дію податкових пільг державний бюджет недоотримає 35,2 мільярда гривень, що на 4,5% більше, ніж у поточному році (33,6 мільярда грн).
Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки.
Експерти відзначають, що втрат від цих пільг зазнає не тільки державний, а й місцеві бюджети, оскільки частина втрат від податкових пільг припадає на податки, які надходять до місцевих бюджетів (податок на майно, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір).
Найбільших втрат бюджет зазнає через пільги з ПДВ – 17,9 млрд грн.
Найбільший обсяг пільг з ПДВ отримає соціальна сфера (10,1 млрд грн), у тому числі охорона здоров’я – 7,3 млрд грн і освіта – 2,8 млрд грн.
Ще 2,5 млрд грн – операції з постачання житла, 1,4 млрд грн – операції з постачання вугілля, по 1,1 мрлд грн – операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом та операції з постачання періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг.
Наступним за обсягом йде податок на майно – 13,4 млрд грн (2020 – 13,3 млрд грн).
Цей податок надходить до місцевих бюджетів, отже і втрати від податкових пільг несуть вони.
У структурі цього податку найбільшу частину займають пільги із земельного податку.
За прогнозом у 2021 році втрати доходів органів місцевого самоврядування від пільг із земельного податку складуть 8,4 млрд грн, втрати від навчальних закладів, які звільнені від сплати земельного податку, – 2,3 млрд грн, закладів охорони здоров’я – 0,7 млрд грн.
Третє місце посідає акцизний податок з імпортних товарів – 1,6 млрд грн, а потім вже податок на прибуток підприємств – 1,5 млрд грн. Найбільше за обсягом пільг з цього податку отримає галузь літакобудування – 690,3 млн грн., а також фінансова сфера – 665,9 млн грн.
Акцизний податок з вітчизняних товарів займає останнє місце з обсягом втрат в 0,8 млрд грн.
Пільги з акцизного податку, як з вітчизняних, так і з імпортних товарів, отримає авіаційна галузь – ввезення і реалізація бензинів авіаційних і палива для реактивних двигунів – сумарно 2,4 млрд грн.
Що стосується втрат місцевих бюджетів, то крім зазначеного вище податку на майно, втрати доходів від збору за місця для паркування транспортних засобів складуть 0,2 млн грн, туристичного збору – 0,9 млн грн.
Зростання втрат від цих зборів спрогнозовано на рівні + 27,0% до очікуваних втрат 2020 року.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас