"Газпром" в 2020 р. заплатить близько $2 млрд за транзит газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" в 2020 р. заплатить близько $2 млрд за транзит газу через Україну

Енергетика
197
Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв оцінює надходження від ПАТ “Газпром” за транзит російського газу по газотранспортній системі (ГТС) України в 2020 році в суму близько $2 млрд.
“Я думаю, цього року цифра буде близькою до $2 млрд”, – сказав він в ефірі Youtube-каналу журналістки Яніни Соколової у вівторок ввечері.
Глава “Нафтогазу” зазначив, що закріплений в контракті принцип “качай або плати” в період економічної кризи є важливим для країни в частині отримання гарантованого доходу від надання транзитних послуг.
Як повідомлялося, укладений у 2009 році транзитний контракт між “Нафтогазом України” і “Газпромом” закінчився вранці 1 січня 2020 року. Новий договір між компаніями на організацію транспортування, транспортна угода між “Нафтогазом” і “Оператор ГТС України”, а також міжоператорська угода між ОГТСУ і “Газпромом” були підписані 30 грудня 2019 року.
Контракт передбачає транзит в 2020 році мінімум 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит повинен скласти по 40 млрд куб. м. Оплата зазначених обсягів є гарантованою навіть в разі меншого прокачування через ГТС України.
Сторони не озвучують прописану в контракті між “Нафтогазом” і “Газпромом” тарифну ставку через конфіденційність, але згідно з неофіційно оприлюдненою в мережі інтернет угодою між НАК і “Газпромом”, вартість послуги розрахована за ставкою $2,66 за 1 тис. куб. м на 100 км.
У разі, якщо “Газпром” захоче транспортувати понад закріплені в контракті гарантовані добові обсяги, він подасть заявку “Нафтогазу”, і той додатково купить квартальні, місячні або добові потужності, але з підвищуючими коефіцієнтами, які затверджені українським регулятором НКРЕКП. Такі ж підвищуючі коефіцієнти дзеркально будуть виставлені “Газпрому”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас