Що відбувається з ринком кредитування в посткарантинний період (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з ринком кредитування в посткарантинний період (інфографіка)

Кредит&Депозит
691
У Києві проходить MFO summit 2020 року – щорічний профільний захід про бізнес, стратегію, джерела прибутку, тренди, ризики і технології в мікрофінансуванні.
Одним із спікерів форуму виступила Ганна Замазеєва, голова правління «Всеукраїнської асоціації фінансових компаній». З її слів, через карантин ринок потрапив в незвично складну ситуацію.
“Коли оголосили пандемію, ми всі опинилися в кризі. Зрозумілий для нас багато років бізнес став стартапом. Ми виробляли нові форми, нові правила роботи з людьми. Вулиці спорожніли, офлайн постав перед вибором виживання. У фінтех убула ситуація не краща, оскільки зруйнувалися всі прогнози на майбутнє. Люди змінили траєкторію і міграцію, попит вагомо впав. Зросли проблемні портфелі… Але на перший план під час пандемії і спліту вийшов новий тренд – захист прав споживача”, – говорить Замазеєва.
Серед інших гостей на заході були присутні і представники Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ), які докладно розповіли і про відновлення ринку кредитування в посткарантинний період.
На етапі карантину було істотне просідання ринку. Наприклад, кредитування по банках скоротилося в три рази. Деякі банки практично призупинили кредитування, деякі його скоротили в 5-7 разів.
За словами представників ПВБКІ, така ситуація спостерігалася до середини травня. Після закінчення даного періоду почалося поступове відновлення. За даними ПВБКІ на сьогодні показники трохи покращилися, видачі кредитів вже перебувають на докарантинному рівні.
Кого охочіше кредитують? Банки охоче працюють з тими клієнтами, які вже мали кредити в цьому банку.
Що відбувається з ринком кредитування в посткарантинний період (інфографіка)
МФО також продовжують кредитувати тих клієнтів, яких добре знають. Тих, хто брав у них 5-8 кредитів. Поки цей показник не падає, він на рівні близько 80%.
Що відбувається з ринком кредитування в посткарантинний період (інфографіка)
Вікові групи. На початку карантину був сплеск видачі кредитів у віковій групі до 29-39 років. В цей же період була просадка у видачі кредитів від 40 років і вище (квітень-травень).
Рівень схвалення банками кредитних заявок. Практично залишається на одному і тому ж рівні – приблизно 42-47% заявок. Він трохи просів в період початок квітня і травень, зараз він відновлюється.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас