Віддалена робота: як в Україні хочуть змінити правила для працівників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віддалена робота: як в Україні хочуть змінити правила для працівників

Особисті фінанси
1447
В Україні через кардинальні зміни на ринку праці “слуги народу” пропонують ввести нові правила віддаленої роботи. Згідно з ними, роботодавець офіційно зможе оформляти контракт на дистанційну роботу.
Про це пише OBOZREVATEL.
У новому законопроєкті №4051 пропонують узаконити дві форми співпраці: надомну і віддалену. Їх можна буде прописувати в контракті. Крім того, документ передбачає:
  • роботодавець отримає право дізнаватися про фактичне місце проживання співробітника;
  • в електронній формі ознайомитися з договором, нормативними актами, з усіма документами, з якими має бути ознайомлений працівник;
  • забезпечити можливість поєднати роботу вдома з роботою в звичайному режимі на території роботодавця;
  • зобов’язати роботодавця організувати безпечну й комфортну роботу вдома.
Крім того, в документі сказано, що допускати роботу віддалено можна тільки за умови, якщо співробітник має необхідні навички та житлово-побутові умови.
“Ми звикнемо до формату віддаленої роботи, зможемо працювати з будь-якої точки світу. Система державних і політичних інститутів, система освіти також поступово змінюватимуться”, – розповідають в одному з кадрових порталів.
Експерти впевнені: українські роботодавці й до карантину активно практикували віддалену роботу без надання робочого місця, а іноді навіть без офіційного оформлення. Для таких співробітників ситуація практично не зміниться: вони, як і раніше, будуть безправними.
В Україні за час карантину кількість безробітних зросла на 73% – до 477 тис. осіб, йдеться в даних Державної служби зайнятості. Фактично програму Кабміну про створення 500 тис. робочих місць провалено.

Довідка Finance.ua:

  • Група народних депутатів на чолі з головою комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою (фракція «Слуга народу») зареєстрували в парламенті законопроєкт щодо врегулювання дистанційної роботи.
  • 54% опитаних роботодавців перевели роботу свого бізнесу на віддалену або частково віддалену зайнятість, а 58% працівників не проти продовжувати роботу віддалено. Про це свідчать результати опитування серед понад 10 тисяч користувачів OLX.
  • Найбільшим плюсом віддаленої роботи власники бізнесу назвали зменшення витрат на оренду офісу і його зміст (53%). Крім того, чималу кількість опитаних зазначають, що їм подобається новий цікавий формат роботи (31%).
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас