Тариф на газ в Україні подорожчає взимку: скільки коштуватиме кубометр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тариф на газ в Україні подорожчає взимку: скільки коштуватиме кубометр

Особисті фінанси
11720
В Україні газ з вересня по грудень 2020-го подорожчає з 5,4 до 7 грн за кубометр.
За даними голови Асоціації постачальників енергоресурсів Артема Компана, ціна на газ для населення буде зростати і далі, адже зростає ціна на європейських хабах.
“Зараз ціна контрактів на вересень вже становить 5,5-5,8 грн за кубометр з урахуванням транспортування до кордону України. Але ціна змінюється щодня. Ближче до грудня ми вже бачимо ціну контрактів більше 7 грн за кубометр”, – резюмує Артем Компан.
Водночас, директор газотранспортної компанії “Нафтогаз України” Максим Рабинович стверджує, ціна в цьому опалювальному сезоні може бути нижчою, ніж в минулому:
“Зараз ціни на ринку змінюються досить активно. На них впливають як зовнішні фактори, наприклад обсяги поставок американського LNG-газу в Європу, так і внутрішні – вплив COVID-19 на роботу промислових підприємств. Надалі посилиться вплив і температурних режимів”.
Важливо також зазначити, що ринок газу нелегко піддається прогнозам. Наприклад, торік прогнозували, що газ на ринку може коштувати 12 500 гривень за тисячу кубометрів. Але на практиці коштував він 5500 грн. Тоді “Нафтогаз” підписав новий транзитний договір з “Газпромом”, і це вплинуло на всі ціни. Що буде цього року, чи чекають нас чергові катаклізми – поки передбачити складно.
Через теплу зиму Україна закінчила минулий опалювальний сезон з рекордними обсягами газу в сховищах. Ще в березні оператор газових сховищ повідомляв, що в системі ГТС залишилося 15,8 мільярда кубометрів газу. Це в 1,5-2 рази більше, ніж було раніше в цей же період. За останніми даними “Оператора ГТС України”, на кінець серпня кількість газу в сховищах досягла майже 25 мільярдів кубометрів.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні з 1 січня 2021 можуть почати відключати газ всім споживачам, хто буде без лічильників. Це передбачено в чинному Законі “Про комерційний облік газу”.
  • 25 липня ціни на газ у Європі вперше з середини березня 2020 перевищили позначку в $100 за тисячу кубометрів.
  • Компанія “Нафтогаз” підвищила вартість газу для населення за тарифом “Річний” з 4,73 до 5,24 гривень за кубометр. А вереснева ціна на газ за тарифом “Місячний” зросла на 45% – з 3,24 грн/куб в серпні до 4,7 грн/куб.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас