ЕВА закликала Україну запровадити мораторій на підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЕВА закликала Україну запровадити мораторій на підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення

Фондовий ринок
252
Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) виступає проти змін, запропонованих Міністерством інфраструктури України і спрямованих на уніфікацію тарифів на перевезення порожніх вагонів, а також пропонує ввести мораторій на будь-яке підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення в 2020 році.
Як пише ЦТС, така позиція викладена в заяві ЕВА.
В Асоціації нагадали, що 5 серпня МІУ опублікувало проєкт наказу, яким пропонується, зокрема, встановлення єдиної ставки тарифу для пробігу порожніх вагонів усіх класів. Уніфікацію тарифів для різних класів вагонів пропонується проводити в два етапи – з 1 вересня 2020 і з 1 січня 2021 року. Перший етап передбачає вирівнювання і встановлення єдиного тарифу порожнього пробігу для всіх класів вагонів, а другий – індексацію тарифу для всіх видів вантажів.
За оцінками учасників комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації, сумарне зростання тарифів для бізнесу з 2021 року складе +69%. В ЕВА відзначають, що, у разі ухвалення цього документа, додаткові витрати бізнесу на першому етапі складуть 1,2 млрд грн/рік, а на другому етапі досягнуть 4-5 млрд грн/рік. Експерти Асоціації категорично не підтримують запропоновані зміни, які створять додатковий фінансовий тиск на бізнес.
“Безперечно, система тарифів “Укрзалізниці” вимагає комплексного перегляду. Однак для цього спочатку необхідно створити незалежного регулятора – Національну комісію з питань регулювання транспорту. Уніфікувати чинні застарілі тарифи в умовах явної необхідності перегляду всієї системи ціноутворення недоцільно.
До того ж, на думку експертів Асоціації, уніфікація тарифів на порожній пробіг не призведе до очікуваного зростання доходів “Укрзалізниці”. Таке рішення може призвести до потенційного зниження вантажопотоку на 3% або 9 млн тонн/рік, у тому числі за рахунок скорочення перевезень масових вантажів, що нівелює очікувані додаткові доходи “Укрзалізниці”, – вважають в ЕВА.
На думку бізнес-спільноти Асоціації, єдиним шляхом встановлення справедливих тарифів з урахуванням усіх факторів є системне реформування тарифів на перевезення після демонополізації “Укрзалізниці” та створення профільного регулятора НКРТ.
Враховуючи це, ЕВА не підтримує згаданий проєкт наказу і закликає встановити мораторій на будь-яке підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення (у тому числі шляхом уніфікації) до кінця 2020 року.
“У кризовому 2020 році будь-яке підвищення тарифів створить надлишковий фінансовий тиск для бізнесу. Компанії і без того змушені витрачати резервні кошти на підтримку своїх підприємств і можуть не витримати зростання тарифного навантаження. До того ж, уніфікація тарифів, яка спричиняє подорожчання перевезень вже на першому етапі, суперечить Програмі дій уряду, якою зафіксовано рішення про мораторій на будь-яке підвищення тарифів до кінця 2020 року”, – зазначила координатор робочої групи з розвитку залізничної інфраструктури Комітету з логістики ЕВА Дар’я Січкар.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас