Знято мораторій на кілька видів позапланових перевірок: до кого прийдуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знято мораторій на кілька видів позапланових перевірок: до кого прийдуть

Казна та Політика
1972
Головне управління Державної податкової служби (ГУ ДПС) у Києві повідомило суб’єкти підприємництва, що 8 серпня набрав чинності закон №786-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування Електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців”, який знімає мораторій на кілька видів позапланових перевірок.
Уточнюється, що закон вніс зміни до пункту 52 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України (ПКУ) в частині зняття мораторію на проведення документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 ПКУ. Йдеться про такі випадки:
  • розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення); припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця; закриття постійного представництва або відокремленого підрозділу юридичної особи, у тому числі іноземної компанії, організації; порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків;
  • документальні перевірки, що проводяться за зверненням платника податків (пункт 78.2 статті 78 ПКУ).
При цьому податківці попереджають, що чинне законодавство не вимагає завчасного повідомлення платника податків про проведення документальної позапланової перевірки на підставі підпункту 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 ПКУ.
Згідно з пунктом 85.2 статті 82 ПКУ, йдеться в повідомленні, платник податків зобов’язаний надати перевіряючим у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.
Проблемним питанням при проведенні перевірок є факт невстановлення платників податків за податковою адресою у зв’язку з припиненням своєї діяльності, що в свою чергу призводить до неможливості їх зняття з обліку.
Тому ГУ ДПС закликає платників зазначати актуальні відомості про контактні дані та про доцільність проведення документальних позапланових виїзних перевірок у приміщенні ГУ ДПС у Києві з урахуванням особливостей, визначених статтею 79 ПКУ.

Довідка Finance.ua:

  • У березні уряд ухвалив закон про підтримку платників податків на період проведення заходів, спрямованих на попередження виникнення та поширення коронавірусної інфекції. Законом встановлено мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок з 18 березня по 18 травня 2020 року.
  • 30 квітня парламент ухвалив за основу законопроєкт Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період проведення заходів, спрямованих на попередження виникнення та поширення коронавірусної інфекції.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас