Що буде з коштами вкладників банку "Аркада" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з коштами вкладників банку "Аркада"

Фондовий ринок
1416
Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення АТ АКБ “Аркада” до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
З чим пов’язані проблеми банку:
  • проблеми в банку з капіталом відбулися через втрату основного активу – будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 у Києві;
  • у 2019 році АТ АКБ “Аркада” надав зазначену нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку);
  • кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. У зв’язку з цим АТ АКБ “Аркада” відобразив списання з балансу зазначеного об’єкта нерухомості. У результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня та став від’ємний.
Національний банк, вивчивши матеріали про переоформлення права власності на об’єкт (договір застави, кредитний договір та додатки до нього), звернувся до Національної поліції України із заявою з приводу неправомірних дій посадових осіб банку та проханням зберегти зазначену нерухомість.
“Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, зважаючи на зменшення нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня”, – зазначили в НБУ.
Як зазначає регулятор, виведення банку “Аркада” з ринку не пов’язане із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК “Еврика” та ЖК “Патріотика”.
Що буде з коштами вкладників банку:
  • понад 90% вкладників банку отримають вклади в повному обсязі;
  • розмір їх вкладів не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн;
  • клієнти із більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб;
  • загалом Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн;
  • для отримання коштів у межах гарантованої суми вкладникам не потрібно подавати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб заяви чи будь-які додаткові документи, оскільки реєстри для виплат будуть сформовані на основі електронної бази даних про вкладників банку;
  • інформація про час та порядок виплат за договорами буде повідомлена додатково на сайті Фонду, на сайті АТ АКБ «Аркада» , у відділеннях банку та у соціальних мережах.

Довідка Finance.ua:

  • Правління Національного банку України рішенням від 6 серпня №514-рш/БТ віднесло АТ “АКБ “Аркада” до категорії проблемних, йдеться в описовій частині ухвали Печерського суду від 19 серпня з посиланням на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який вимагав і добився арешту комплексу приміщень банку як запобіжного заходу.
  • Фонд продовжує виплачувати гроші вкладникам тих банків, ліквідація яких ще не закінчилася. За роки існування Фонд уже виплатив вкладникам неплатоспроможних банків гарантоване державою відшкодування на загальну суму понад 94 млрд грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас