День Незалежності України. Коли є чим пишатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День Незалежності України. Коли є чим пишатися

Казна та Політика
4200
Попри іноді складну економічну та політичну ситуацію, Україні є чим пишатися.
Усіх (маленьких і великих) перемог за часи незалежності нашої держави не перелічити. Але є такі досягнення, які варто знати й пам’ятати, адже саме вони зробили українців кращими й незалежними.
У день, коли народилася незалежність нашої країни, хочемо поділитися з вами найбільш значущими та цінними досягненнями рідної держави:
  • Конституція Пилипа Орлика. Одну з перших у світі Конституцій написав український громадський і політичний активіст — Пилип Орлик. За часів славних козаків, 5 квітня 1710 року Орлика обрали гетьманом Війська Запорозького.
День Незалежності України. Коли є чим пишатися
Тоді ж Орлик проголосив “Конституцію прав і свобод війська Запорозького”. Це не лише перша конституція України, а й перша конституція в Європі, яку історики та правознавці називають надзвичайно прогресивною.
  • Власна валюта
Поява в гаманцях українців власної валюти — гривні, не менш важливий крок для країни. Вперше гривня була визнана грошовою одиницею України ще в 1918 році, але в новій історії країни вона з’явилася в 1996 році.
Навіть попри певну нестабільність рідної нацвалюти, знати її історію — треба. До речі, Finance.ua має спеціальний тест із цікавими фактами про національну валюту.
  • Український Леонардо да Вінчі та вертоліт
Вусатий винахідник вертольота — це про київського авіаконструктора Ігоря Сікорського, ім’я якого тепер носить столичний політехнічний університет, а віднедавна й аеропорт.
Ідею вертольота йому подали малюнки повітряного ґвинта Леонардо да Вінчі. Так, Сікорський у 1931 році запатентував проєкт машини з двома пропелерами — горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Інженер ще довго вдосконалював розроблений гелікоптер, після чого у світі почалося серійне виробництво цих літальних апаратів.
День Незалежності України. Коли є чим пишатися
Але й на цьому підкорення неба авіаконструктором не завершилися — він прагнув ще створити літака-амфібію. І йому це вдалося: коли перша амфібія була готова, її офіційним замовником стала найбільша авіаційна компанія США “Пан Американ”.
  • Чудо-промені Пулюя
Мабуть, більшість вже знає про цю несправедливу ситуацію. Іван Пулюй відкрив виявив Х-промені, які потім назвали на честь іншого вченого.
День Незалежності України. Коли є чим пишатися
Пулюй довгий час працював над відкриттям і досліджував Х-промені. Саме він винайшов спеціальний пристрій, що його згодом назвали лампою Пулюя. Винахід став прообразом рентгенівського апарату: це була унікальна лампа, завдяки якій можна було побачити невидиме проміння, яке назвали Х-променями. Дослідник зафіксував Х-промені на 14 років раніше від німецького фізика Вільгельма Конрада Рентґена.
  • Ан-225 “Мрія”
Ан-225 “Мрія” – найбільший у світі транспортний літак. Уявіть лише: розмах крил літака майже дорівнює довжині футбольного поля, а сам літак настільки великий, що під час церемонії, коли його здавали в експлуатацію, він навіть не поміщався в ангар.
День Незалежності України. Коли є чим пишатися
Крім того, вантажність “Мрії” просто вражає: Ан-225 транспортував бульдозери і тягачі для ліквідації наслідків землетрусу на Гаїті, техніку для боротьби з нашестям сарани, трамваї, електростанції, жирафів і картинну галерею на 500 робіт. У 2001 “Мрія” підняла в небо рекордну вагу – 253,8 тонни, а за час своєї експлуатації встановила 500 авіаційних рекордів, з них – 240 світових.
Два роки тому Ан-225 “Мрія” відсвяткував свій 30-річний ювілей.
  • “Південмаш” наш!
ДП “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова”, а неофіційно “Південмаш” – це комплекс світового значення, де здійснюють серійне виробництво зразків сучасної ракетно-космічної техніки. І багатьом науково-конструкторським розробкам, створеним тут, не існує аналогів у всьому світі.
День Незалежності України. Коли є чим пишатися
За 70 років на підприємстві створено чотири покоління ракет-носіїв (РН), і сьогодні “Південмаш” є серцем ракетно-космічної промисловості України. Крім того, виробнича база дозволяє “Південмашу” виробляти ще й промислову продукцію: тролейбуси, трактори, шасі для літаків та ін.
  • ЗАЗ
Запорізький автозавод увійшов в історію України як первісток вітчизняного комбайнобудування, потім став першим у країні підприємством, яке освоїло виробництво автомобілів малого класу.
22 листопада 1960 року з конвеєра Запорізького заводу “Комунар” (колишній комбайновий) зійшов перший український автомобіль ЗАЗ-965, той самий “Запорожець”.
З цієї дати почався не тільки український легковий автопром та історія бренду “Запорожець” (ЗАЗ), а й ціла епоха в автобудуванні. Всього на Запорізькому заводі з 1960 до 1994 було виготовлено понад 3 мільйони автівок марки “Запорожець”, а якщо бути точними, то 3 422 444 одиниць.
Одним лише Запорожцем все не закінчилося. “Таврія”, “Дана”, а пізніше “Ланос”, “Нубіра”, “Леганза” – завод мав цілу гаму власних моделей.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас