Асоціація забудовників судиться з Мінрегіоном через заборону будувати доступне житло в передмісті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація забудовників судиться з Мінрегіоном через заборону будувати доступне житло в передмісті

Фондовий ринок
538
Окружний адміністративний суд міста Києві відкрив провадження за позовом ГО “Коло українських будівельників” до Мінрегіону про скасування пункту Державних будівельних норм, що забороняють висотну забудову в сільських населених пунктах.
Про це повідомили в Асоціації “Кола українських будівельників”, яка подала позов 10 серпня.
В позові йдеться про скасування п. 6.1.3 ДБН “Обмеження висотності забудови залежно від кількості населення в населеному пункті”. Відповідно до цієї норми, в сільських населених пунктах чисельністю мешканців понад 1 тис. осіб допускається будівництво багатоквартирних житлових будинків висотою до 12 м (до 4-х поверхів включно).
До 9 поверхів можна будувати лише у містах чисельністю населення до 50 тис. осіб. Багатоквартирні будинки до 16 поверхів дозволяються в містах з населенням від 50 до 100 тисяч людей, а будувати вище можливо в містах, де мешкає понад 100 тисяч людей.
На думку експертів КУБ, обмеження висотності забудови 4 поверхами у передмістях великих міст негативно впливає на будівельну галузь. Такі пункти в ДБН можуть бути вигідні тільки великим забудовникам, які будують багатоповерхівки у великих містах, зокрема, в Києві, і через відсутність конкуренції з боку багатоповерхівок у передмістях ціни на житло стабільно високі та продовжують зростати.
Тому ДБН у такому вигляді, вважають у КУБ, є дискримінацією середнього класу, і люди у великих містах, особливо молодь, позбавляються можливості купувати доступне і якісне житло.
Нагадаємо, нові Державні будівельні норми з включеним пунктом 6.1.3, що обмежує висотність забудови, набрали чинності в Україні 1 вересня 2018 року.
Як писали ЗМІ, цей документ міг підписати тодішній заступник міністра регіонального розвитку і забудовник Лев Парцхаладзе.
Норми були оскаржені забудовниками в судах, оскільки, на думку багатьох, Мінрегіон перевищив свої повноваження тим, що включив в ДБН регуляторні норми. Поки суди розглядали позови проти норм 2018 року, в Мінрегіоні з 1 грудня 2019 ввели в дію нові норми, де залишився пункт про висотності забудови.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас