Газзбути розповіли про проблеми відкриття ринку газу для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газзбути розповіли про проблеми відкриття ринку газу для населення

Енергетика
4901
Населення не уявляє, як працює ринок природного газу, його відкриття готували поспіхом, і це загрожує в майбутньому судовими позовами.
Про це розповіла директор ТОВ “Закарпатгаззбут” Вікторія Томинець.
За її словами, ринок природного газу, відкритий ще 5 років тому для підприємств, вимагав відповідної підготовки і при запуску для пересічних українців. Однак якісь дії в цьому напрямку були зроблені тільки 1,5 року тому, а в останній місяць всі необхідні нормативні документи приймалися поспіхом.
“Закон про ринок природного газу поставив завдання сформувати за 5 років інструменти, які підвели до того моменту, що такі механізми будуть сформовані… І щоб на цей ринок газу для населення… захотіли вийти ті постачальники, які за п’ять років сформувалися на ринку для юридичних осіб… На жаль, можна констатувати, що 3,5 роки було втрачено… Останній рік-півтора почалися певні зміни – монетизація субсидій і певні ринкові механізми формування ціни”, – розповідає Томинець.
7 важливих механізмів ринку так і не були сформовані за весь цей період, і тільки в останній місяць перед відкриттям були зроблені конкретні кроки, що може призвести в майбутньому до судових спорів. Крім того, був проігнорований досвід відкриття ринку електроенергії. На підтвердження Томинець наводить практику роботи ринку газу для населення в Словаччині, Угорщині, Австрії.
“Спроби наздогнати п’ять попередніх років не призведуть ні до чого хорошого. А потрібно сказати, що все-таки за всім цим стоїть населення… Якщо юридичні особи десятиліттями розуміли, що таке ліміт, що таке замовлення місячного, річного, квартального, добового обсягу газу, то населення взагалі такого поняття не має”, – говорить Томинець.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 серпня 2020 року завершив дію режим покладання спеціальних зобов’язань на ринку природного газу (ПСО). Ціни на газ для своїх побутових і непобутових клієнтів кожен постачальник визначає самостійно.
  • Це означає, що в Україні почав працювати ринок газу для населення і українці самі можуть вільно змінювати газового постачальника.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас