В Україні почали діяти нові правила постачання газу: що це означає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали діяти нові правила постачання газу: що це означає

Енергетика
3885
В Україні почали діяти нові правила постачання газу. Тепер люди можуть самостійно вибрати компанію, у якої і будуть купувати блакитне паливо. Подібна схема вже давно працює в Європі, та чи приживеться вона в Україні – експерти прогнозувати не беруться.
З першого серпня в Україні повноцінно запрацював закон про ринок природного газу. Депутати прийняли його ще п’ять років тому, але тільки зараз у людей з’явилася можливість самостійно вибирати постачальника блакитного палива.
“Ці постачальні компанії будуть намагатися клієнта до себе перетягнути і надавати кращі умови для постачання. Наприклад, якщо ви вдень на роботі, то вам зможуть запропонувати пакет, за яким вдень газ не пропонують”, – сказав директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко. Він запевняє, нині знайти постачальника газу нескладно. Їх в Україні близько 500. Щоправда, реально надають послуги півсотні компаній. Якщо ви визначилися і вибрали одну з них, то необхідно підписати заяву-приєднання.
Крім цього, потенційний постачальник протягом трьох днів має повідомити, що хоче продавати газ. Якщо все склалося, то слід готувати документи. “Це право власності на квартиру або на завод, або на фірму. Друге – це технічний паспорт приміщення. Третє, якщо мова йде про фізичну особу, то потрібен паспорт і ідентифікаційний код”, – пояснив Олександр Сергієнко.
Якщо постачальника газу українці не змінили зараз, то в подальшому це все одно доведеться зробити.
“Якщо ви ні з ким не уклали договір поставки газу, то ви звертаєтесь до НАК “Нафтогаз”, який урядом визначено як постачальник останньої надії. Він зобов’язаний надати газ протягом двох-трьох місяців, протягом яких потрібно знайти постачальника”, – розповів Сергієнко.
Експерти заспокоюють, що через теплу зиму і залишки палива в сховищах, ціни на газ, ймовірно, будуть знижуватися. Сприяти цьому буде й конкуренція на ринку газопостачання. Річ у тім, щоб отримати якомога більше споживачів, компанії пропонуватимуть більш комфортні умови.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас