Андрій Гойлов: ОВДП. Чи варта "гра свічок"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Гойлов: ОВДП. Чи варта "гра свічок"?

Фондовий ринок
1332
Борговий ринок час від часу привертає увагу інвесторів – зрештою, тут менше волатильності і ширший вибір інструментів.
Облігації – механізм не найпростіший, але і не найризикованіший. Як щодо ОВДП? Тим більше, що сама держава виступає гарантом збереження коштів?
ОВДП – облігації внутрішньої державної позики, цінні папери, які розміщуються на внутрішньому ринку і мають на меті залучення коштів інвесторів.
Купити такий папір може і фізична, і юридична особа.
Рішення про випуск ОВДП приймається на рівні Мінфіну країни, там же визначається обсяг випуску і терміни обігу паперів. Стандартно вважається, що держборг такого формату є досить безпечною інвестицією, оскільки має фіксовану прибутковість і гарантований державою.
Фактично ОВДП – це консервативний інструмент зі зрозумілим формуванням прибутковості (все відомо заздалегідь) і надійними гарантіями.
“Космічного” заробітку тут нема і бути не може, але як механізм зниження ризику для інвестиційного портфеля або інструмент для початківця інвестора такий механізм цілком симпатичний.
Зараз менше 1% емітованих ОВДП придбано фізособами – сектору явно є куди розвиватися.
Все, що потрібно знати з технічної документації щодо ОВДП, є на сайті Міністерства фінансів. Додатковим джерелом інформації виступає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
А як купувати?
Купівля таких паперів проходить через брокера, при цьому покупцю не обов’язково бути резидентом України.
Для купівлі потрібно визначитися не лише з брокером, а й депозитарієм (брокер підкаже оптимальний варіант).
Також треба буде вибрати самі ОВДП, керуючись власними уявленнями про терміни обігу і прибутковість. Далі брокер отримує наказ про купівлю – і “справу зроблено”.
Прибутковість
Стандартна прибутковість ОВДП в національній валюті знаходиться поруч зі ставкою Нацбанку. Первинний ринок в основному працює для великих банків і ліцензованих компаній.
На вторинному ринку, де брокер може придбати папери для клієнта, все складніше: в гривнях прибутковість купівлі може бути в межах 12,0%, продажу – близько 9,0%.
Якщо дивитися на ОВДП в доларах США, то прибутковість купівлі тут не більше 5,0%, продажу – близько 3,0%.
Податок на прибуток за ОВДП не передбачений, однак існує така комісія, як військовий збір. Він був введений в 2014 році і становить 1,5% від доходу фізичної особи, і на ОВДП це теж поширюється.
Заробіток на ОВДП буде формуватися на основі номінальної вартості самого паперу плюс іншому доході, який передбачений випуском і умовами розміщення при повному обсязі.
Чи цікава ця інвестиція “в моменті”? Безпечна – точно, тому що борговий ринок існуватиме так само довго, скільки існує сама держава. Але чи прибуткова? Вкладення в ОВДП навряд чи варто сприймати як повноцінну і дохідну інвестицію, але як одну зі схем в рамках інвестиційного портфеля – точно можна розглядати.
Андрій Гойлов, аналітик RoboForex
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас